Cel mai longeviv președinte din lume a fost reales de 95% dintre alegători. Deține puterea din 1979

de: Dumitrescu Andrei
28 11. 2022

Cel mai longeviv președinte din lume a fost reales în Guineea Ecuatorială și va continua să prezideze regimul său autoritar.

Teodoro Obiang Nguema Mbasogo, în vârstă de 80 de ani, a obținut aproape 95% din voturi, au anunțat autoritățile la șase zile după scrutin.

„Rezultatele ne dau din nou dreptate”, a declarat vicepreședintele Teodoro Nguema Obiang Obiang Mangue, fiul președintelui. „Continuăm să fim un mare partid”.

Câțiva candidați ai opoziției au candidat, dar niciunul nu era așteptat să câștige.

Președintele Obiang are o influență puternică asupra națiunii central-africane bogate în petrol, cu membri ai familiei în roluri guvernamentale cheie.

Rolul de președinte rămâne în familie

El a preluat puterea în 1979 după o preluare militară și a supraviețuit mai multor tentative de lovitură de stat.

După ce a preluat funcția de la predecesorul și unchiul său, Francisco Macias Nguema, a făcut unele reforme, dar a păstrat controlul absolut al lui Nguema asupra națiunii.

Opoziția politică este abia tolerată și este grav îngreunată de lipsa unei prese libere, deoarece toate mijloacele de informare în masă sunt fie deținute în totalitate de guvern, fie controlate de aliații acestuia.

Se crede că președintele Obiang, care a negat anterior acuzațiile de încălcare a drepturilor omului și de fraudare a alegerilor, intenționează să își folosească cel de-al șaselea mandat pentru a-și curăța reputația internațională.

În septembrie, guvernul a abolit pedeapsa cu moartea, într-o măsură care a fost lăudată de Organizația Națiunilor Unite.

Guineea Ecuatorială are o istorie a ceea ce criticii numesc rezultate electorale frauduloase, potrivit BBC.

Guineea Ecuatorială, țara cu petrol și cu sărăcie răspândită

În 1968, Guineea Spaniolă și-a obținut independența și a devenit Republica Guineea Ecuatorială, avându-l ca președinte pe Francisco Macias Nguema.

Grupurile pentru drepturile omului i-au catalogat pe cei doi președinți ai țării – Francisco Macias Nguema și Teodoro Obiang Nguema – drept unii dintre cei mai mari violatori ai drepturilor din Africa.

Această țară vorbitoare de limbă spaniolă, franceză și portugheză a descoperit vaste rezerve de petrol în 1996, însă o mare parte din populația de 1,4 milioane de locuitori nu a beneficiat de acest lucru, iar sărăcia este încă foarte răspândită.