Ce se întâmplă cu energia nucleară și gazul în UE. Decizia a înfuriat Austria şi Luxemburg

de: Cătălina Burghelea
06 07. 2022

Parlamentul de la Strasbourg a dat curs propunerii Comisiei Europene ca gazul natural și centralele nucleare să fie considerate energie verde, iar proiectele de investiții să poată fi finanțate din fonduri UE. Autoritatea legislativă a Uniunii Europene a respins, miercuri, moțiunea care se opunea includerii energiei nucleare și gazelor ca surse de energie durabilă din punct de vedere ecologic. Astfel, 278 de europarlamentari au votat în favoarea rezoluției, 328 împotrivă și 33 s-au abținut.

Anunț despre energia nucleară și gazul natural

Parlamentul European nu a obiectat Actul delegat al CE în materie de taxonomie ce include activități specifice de energie nucleară și gazoasă, în anumite condiții, în lista activităților economice durabile din punct de vedere ecologic. Întrucât Comisia Europeană consideră că investițiile private în gaz și activități nucleare au un rol în tranziția ecologică, instituția de la Bruxelles a propus clasificarea anumitor activități de gaze fosile și energie nucleară ca activități de tranziție care contribuie la atenuarea schimbărilor climatice.

Decizie la nivel înalt

În cazul în care nici Consiliul nu se opune propunerii Comisiei până la 11 iulie 2022, Actul taxonomiei va intra în vigoare și se va aplica de la 1 ianuarie 2023. Însă, Austria şi Luxemburg au anunțat că vor contesta pe căi legale iniţiativa CE, aprobată prin vot de Parlamentul European, de etichetare ca sustenabile a investiţiilor ce privesc gazul natural şi energia nucleară.

Austria şi Luxemburg se opun planului

Ministrul luxemburghez al Energiei, Claude Turmes, a precizat că cele două ţări europene „vor insista pentru schimbări legislative”, în timp ce omoloaga sa austriacă Leonore Gewessler a menționat că va înainta Curţii de Justiţie a UE (CJUE) o plângere deja redactată. Mai mult, Austria va căuta „aliaţi” în sprijinul acestui demers, a adăugat oficialul de la Viena.

După aproape doi ani de dezbateri tensionate în interiorul blocului comunitar, între statele membre şi europarlamentarii pro sau contra planului conceput pentru atingerea obiectivelor europene de mediu şi combaterea încălzirii globale, Comisia Europeană a cerut includerea gazului natural şi a energiei nucleare în „taxonomia” UE, adică în lista comunitară cu energii compatibile cu Pactul Verde european.

Planul CE a primit vot favorabil în Parlamentul European, în ciuda opoziţiei europarlamentarilor care nu sunt de acord cu etichetarea gazului şi energiei nucleare ca energii verzi. Aceștia spun că, în virtutea obiectivelor de mediu ale UE, acestea nu pot fi considerate energii sustenabile, iar în contextul războiului din Ucraina, sursele de energie riscă să accentueze dependenţa energetică a UE faţă de Rusia.