Ce se ieftinește în România, în urma războiului din Ucraina

de: Mădălina Bahrim
03 03. 2022

Conflictul militar desfășurat de Rusia în Ucraina are consecințe directe în plan economic, la nivel global, cât și asupra piețelor de acțiuni sau mărfuri. În principiu, pe fondul războiului, sunt așteptate scumpiri semnificative, la scară largă, dar există și o excepție.

Probabil că această excepție nu-și va găsi prea curând sau prea simplu pereche. Practic, singurul lucru ce se ieftinește, la noi în țară, pe fondul conflictului militar din țara vecină, este cotația certificatului de carbon. Aceasta înregistrează, în ultima perioadă, scăderi puternice.

Ieftinirea este puternică

Dacă înainte de izbucnirea conflictului cotația certificatului de carbon se situa în jurul valorii de 90 de euro, acum vorbim despre numai 60 de euro.

De ce se întâmplă acest lucru? Ei bine, explicația nu este deloc complicată. Din cauza războiului de la graniță, companiile deținute de ruși încearcă cu disperare să facă rost de bani, motiv pentru care scot la vânzare masiv certificatele în Europa. Unde este abundență de ofertă pe piață, prețul, evident, scade.

“Luni, piața s-a deschis sub presiunea creată în weekend când UE a decis oprirea accesului băncilor rusești la SWIFT.

Avem știri legate de companii rusești care își reduc agresiv expunerea pe EUA (acesta a fost mai întâi un zvon, acum este confirmat).

Alocarea gratuită de certificate a fost distribuită în unele țări cheie ale UE, astfel încât clienții industriali pentru conformare sunt mai puțin înclinați să cumpere în panică
Există un dezechilibru între volumul pe care îl cumpără companiile pentru conformare și volumul speculatorilor care vând.

Acestea sunt posibilele explicații ale evoluției cotației, de la 95,5 euro miercurea trecută la 66 ieri, cel mai mic preț din 22 decembrie 2021 încoace”, explică, pentru economica.net, Florentina Manea, general manager al Carbon and Energy Management.

Pentru cei nefamiliarizați cu această piață, trebuie notat că vorbim despre niște drepturi tranzactionabile, reprezentând o tonă de dioxid de carbon ne-emisă.

Certificatele de carbon la nivelul EU ETS pot proveni din alocările anuale pe care Comisia Europeană le împarte tărilor și respectiv instalatiilor EU ETS (certificate tip EUA), precum și din proiecte realizate sub egida Natiunilor Unite prin care se reduc emisiile globale de dioxid de carbon sau de alte gaze cu efect de seră (proiecte CDM – Clean Development Mechanism pentru certificate tip CER și proiecte JI – Joint Implementation pentru certificate tip ERU).

Important de menționat este că nu trebuie să le confundăm cu certificatele verzi, obținute ca urmare a productiei de energie regenerabilă sau verde.

Certificatele de carbon tranzactionate în Schema europeană EU ETS sunt următoarele:

-EUA – Emission Unit Allowance (alocările curente ale instalatiilor EU ETS)
-EUAA – European Union Aviation Allowance (alocările pentru sectorul aviatic)
-CER – Certified Emission Reduction (certificate provenite din proiecte de reduceri de emisii CDM – Clean Development Mechanism)
-ERU – Emission Reduction Unit (certificate provenite din proiecte de reduceri de emisii JI – Joint Implementation).