Ce scuze să-i „bagi” sub nas polițistului de la Rutieră, dacă te prinde c-ai comis-o: chiar funcționează

de: Mădălina Bahrim
13 10. 2022

Dacă ești șofer, sigur ți s-a întâmplat măcar o dată să faci o greșeală mai mică sau mai mare, moment în care era prin preajmă un agent rutier ce „te-a luat la întrebări”. Cum ai procedat?

Sigur ai început să-i spui omului legii fel și fel de scuze, doar ca să-l convingi să te ierte și să nu te amendeze.

Agenții de la Rutieră se întâlnesc frecvent cu astfel de situații și foarte puține scuze îi mai impresionează, după o viață de muncă.

Un om al legii dezvăluie pentru Ziare.com lista scuzelor penibile pe care s-a obișnuit deja să le audă de la șoferii prinși cu mâța-n sac, dar ne arată și care sunt situațiile în care chiar și ei admit faptul că a greși e omenește și aleg să ajute oamenii respectivi, nu să-i sancționeze. Le vom dezbate pe rând. Iată, deci, ce să nu-i spui niciodată polițistului, dacă te prinde încălcând legea la volan. Să spunem că e vorba despre depășirea limitei legale de viteză:

-mă grăbeam la serviciu.
-m-am grăbit să duc copilul la școală.
-lucrez ”undeva” … nu pot să vă spun.

Desigur, nu e deloc inspirat să sugerezi polițistului că-i ești superior, că deții cine știe ce funcție și că poți să-i faci probleme. De altfel, scuzele de tipul că te grăbeai la muncă imaginează-ți că sunt primele ce vin în mintea tuturor șoferilor prinși cu greșeala. Ceea ce trebuie să faci este cu totul altceva.

Ce trebuie să faci, concret

În primul rând, să conștientizezi că respectarea prevederilor Codului rutier îți protejează viața ta și pe cea a pasagerilor și celorlalți participanți la trafic. Dacă, totuși, se întâmplă să greșești, Poliția are înțelegere pentru situații urgente. De exemplu, naște soția și trebuie dusă de urgență la spital sau bunicul tău are probleme cu inima și-l transporți la secția de urgențe.

Dar dacă tu voiai să ajungi mai repede acasă că începe un serial sau te-ai plictisit în trafic și mergi cu 80 km/h prin oraș, nu este firesc să existe înțelegere, fiindcă pui în pericol vieți nevinovate.

Tocmai de aceea, polițiștii înțeleg și chiar te ajută când ești în situații critice. Explică-le ce ți se întâmplă în acele momente, dar nu încerca să invoci scuze puerile!