Ce este super ficatul de 100 de ani, cine îl are și cum ar putea revoluționa lumea medicală

de: Iulia Kelt
18 10. 2022

În ficatul uman există o cantitate mică, dar în creștere, de ceea ce oamenii de știință numesc „super ficat”. Îți vom explica imediat ce înseamnă acest lucru.

Descoperirea, de altfel, remarcabilă a arătat că unele organe transplantate nu numai că pot supraviețui gazdei lor, dar continuă să aibă o durată de viață funcțională peste cea a omului obișnuit. Ceea ce ar putea însemna acest super ficat reprezintă o descoperire revoluționară pentru medicină, fără niciun dubiu: ar putea face organele viabile mai ușor de găsit, pe măsură ce se mărește grupul de potențiali donatori.

Super ficatul ar putea revoluționa lumea medicală

Cercetătorii au accesat fișierul STAR al Rețelei Unite pentru Partajarea de Organe în căutarea ficatului de centurion. Din cele 253.406 de de organe transplantate între 1990-2022, 25 au câștigat statutul de centurion cu o vârstă cumulată de 100 de ani sau chiar mai mult de atât.

„Ne-am uitat la rata de supraviețuire înainte de transplant, în esență, la vârsta donatorului, precum și la cât de mult a supraviețuit ficatul la cel care l-a primit”, a spus autorul principal al studiului, Yash Kadakia, student la medicină la Universitatea din Texas Southwestern Medical School, în o declarație.

„Am stratificat aceste organe cu rată supraviețuire de peste 100 de ani și am identificat factorii donatori, factorii receptori și factorii de transplant implicați în crearea acestei combinații unice în care ficatul a putut trăi până la 100 de ani”, a mai spus cercetătorul.

În studiu, s-a identificat că ficatul cu viață lungă avea, de asemenea, niveluri mai scăzute de enzime esențiale pentru buna sa funcționare, numite transaminaze. Totuși, nivelurile ridicate de transaminaze sunt asociate adesea cu complicații în timpul transplantului hepatic.

„Înainte, aveam tendința de a evita folosirea ficatului de la donatori mai în vârstă”, a spus coautorul studiului, Christine S. Hwang, profesor asociat de chirurgie la Centrul Medical UT Southwestern.

„Dacă putem stabili ce este deosebit la acești donatori, am putea obține mai multe organe disponibile pentru a fi transplantate și am avea rezultate bune, în acest sens”, au concluzionat cercetătorii.