Ce e recesiunea și de ce bagă groaza în toți europenii: cine știe „cu ce se mănâncă” nu poate sta liniștit

de: Mădălina Bahrim
19 10. 2022

Se înmulțesc avertismentele legate de iminenta recesiune care se va abate asupra Europei, anul viitor.

Din ce în ce mai mulți specialiști susțin faptul că zona euro va intra în recesiune în 2023.

Sosirea recesiunii ar trebui să ne îngrijoreze pe toți, din cauza faptului că presupune scădere economică, declin pentru afaceri, încetinirea producției, dar și șomaj. Prin urmare, vorbim despre o criză economică de mai mici dimensiuni, iar economia va avea mult de suferit, iar oamenii vor resimți din plin efectele crizei.

E clar, anul 2023 ne bagă în criză

Banca Centrală Europeană (BCE) avertizează, de asemenea, asupra pericolelor ce se pot abate asupra zonei euro, de anul viitor.

Conform specialiștilor, războiul declanșat de Rusia în Ucraina stă la baza dezastrului economic ce se preconizează a se materializa anul viitor. Din cauza conflictului din țara vecină, economia Europei are foarte mult de suferit. Inflația din acest an a fost, de asemenea, un efect direct al acestui război care ne-a îngrozit pe toți.

„Perspectivele de creştere sunt orientate în principal în jos, în special din cauza consecinţelor economice ale războiului din Ucraina (…)

Ceea ce consideram drept scenariul nostru pesimist se apropie de scenariul de bază”, a explicat preşedintele BCE, Christine Lagarde.

„Diminuarea efectelor redeschiderii după criza Covid-19, slăbirea cererii mondiale şi scăderea încrederii” sunt, de asemenea, niște elemente negative care impactează direct asupra economiei din cele 19 state ale blocului comunitar care folosesc moneda unică europeană.

Cel mai probabil, la finele lunii, cand experții din cadrul Băncii Centrale Europene se vor reuni, vom asista la o majorare a dobânzii de referință, bancherii depunând eforturi pentru a combate scumpirile care macină economiile europene. Din păcate, aceasta este o sabie cu două tăișuri. Pe de-o parte, politica monetară mai agresivă ajută la combaterea inflației, dar scumpește creditele populației și firmelor, îngreunând și accesul la finanțare, pe viitor.