Câți români își mai permit aroganțe de Crăciun, câți sunt nevoiți să stea acasă: cifrele care trădează sărăcia de Sărbători

de: Alexandru Puiu
22 12. 2022

Românii au avut un an greu și nici 2023 nu se anunță mai optimist. Valoarea reală a salariilor, puterea de cumpărare, toate s-au dus în jos și niciodată nu este mai evident acest aspect decât în preajma sărbătorilor. În ani trecuți, oamenii au stat acasă din cauza pandemiei, acum stau pentru că nu mai au bani.

Reveal Marketing Research a publicat o analiză legată de obiceiurile românilor în contextul sărbătorilor de iarnă din 2022. Jumătatea plină a paharului este că, într-o măsură un pic mai mică decât anul trecut, oamenii aleg să-și petreacă Crăciunul în confortul căminului, în familie. Jumătatea goală a paharului este că, atunci când folosești pandemia ca referință, totul este un pic mai roz.

Ce fac românii de Crăciun

„Dacă în 2020 un procent de 85% dintre români au rămas acasă de Crăciun, iar în 2021 acest procent era de 57%, în 2022 51% dintre respondenţi au declarat că îşi vor petrece sărbătorile acasă. Pentru persoanele peste 55 de ani acest procent ajunge la 73%, în timp ce doar o treime dintre tinerii până în 24 de ani vor rămâne acasă.”, susţin autorii cercetării.

Nu mai puțin de 85% dintre cei chestionați aleg să-și petreacă sărbătorile de iarnă împreună cu familia, acasă, cu rudele din localitate – 19% sau cu rude din afara localității – 14%. Cei care evită să stea cu familia în această perioadă sunt tinerii între 18 și 24 de ani, aproximativ 70% dintre ei. Există și români care aleg să profite de această perioadă pentru a face o mică vacanță în țară sau în afara ei, aproximativ 9% dintre participanții la studiu, cu 3% mai mult decât în 2021.

Când vine vorba de cheltuieli, cei mai mulți bani se duc pe mâncare, aproximativ 49% din bugetul alocat zilelor de sărbătoare, doar 34% sunt pentru cadouri, în timp ce 17% se reflectă în decorațiuni.

Suma medie pe care românii o vor cheltui anul acesta este de 1.350 lei, se arată în același studiu. Valoarea este infim mai mare decât anul trecut, când aceştia au alocat 1.315 lei pentru Crăciun. Dacă iei în calcul valoarea inflaţiei, care gravitează în jurul a 16% în acest an, românii vor face, practic, economii de Crăciun în 2022, având în vedere creşterea mare a costurilor cu traiul zilnic.

„Fiind primul Crăciun fără restricţii în ceea ce priveşte pandemia de Covid-19, sentimentul pentru care s-a observat cea mai mare creştere de anul trecut este entuziasmul. Dacă în 2021 doar 7% dintre români se declarau entuziasmaţi pentru sărbătorile de iarnă, anul acesta 17% dintre respondenţi resimt acest sentiment”, precizează autorii cercetării, conform Economica.net.