Cât „valorezi” pe internet: ce bani le intră hackerilor în buzunare după ce „te vând”

de: Iulia Kelt
05 12. 2022

Pe măsură ce viața reală se metamorfozează din ce în ce mai mult într-una online, datele tale personale devin tot mai valoroase.

Informațiile personale se vând pe sume frumoase pe anumite site-uri, iar marfa, după cum ai ghicit, ești chiar tu.

De fiecare dată când o rețea de socializare este „spartă”, ori dai click pe diverse butoane nesigure, ești cu un pas mai aproape de a fi furat și vândut pe internet.

Dacă te-ai întrebat vreodată de unde are acel call center numărul tău de telefon, acesta este răspunsul: probabil că, la un moment dat, compania cu pricina a cumpărat liste întregi cu numere de telefon sau adrese de e-mail, iar datele tale se aflau acolo.

Totuși, pagubele pot fi chiar mai mari decât atât, după cum vei vedea în cele ce urmează. Ți se pot fura parole, dar și datele contului bancar, printre altele.

Cât valorează datele tale personale pe internet

În cazul în care nu știa, pentru datele unui card cu un sold de aproximativ 1.000 de dolari, hackerii cer 80 de dolari, iar dacă soldul ajunge la 5.000 de dolari, prețul de vânzare urcă și el la 120 de dolari.

În ceea ce privește social media, infractorii digitali cer 40 de dolari pentru datele de acces la un cont de Instagram și 45 de dolari pentru un cont de Facebook. Prețul crește la 65 de dolari pentru un cont de Gmail.

Dacă îți este furat contul de Netflix, datele tale vor fi vândute cu 25 de dolari pentru un abonament cu o durată de un an de zile, spre exemplu.

Și informațiile dintr-un cont de client Uber pot fi vândute, iar suma se ridică la 15 dolari. În cazul în care contul este al șoferului, se dă pe 35 de dolari.

Mai mult, se pune mare preț inclusiv pe documentele falsificate în format fizic: hackerii cer, spre exemplu, 3.800 de dolari pentru un pașaport fals, cu naționalitate din țări ca Polonia Franța sau Țările de Jos.