Cât te costă, de fapt, să-ți încarci telefonul noaptea: testele care demontează un mit

de: Iulia Kelt
10 10. 2022

Pe măsură ce prețurile la energie au atins cote astronomice, din ce în ce mai mulți au început să fie un pic mai atenți la ce aparate și gadgeturi pot fi deconectate pentru a economisi bani. Telefoanele mobile sunt și ele vizate în această ecuație, iar oamenii evită să le mai lase la încărcat pe timp de noapte.

În timp ce acest lucru reduce din punct de vedere tehnic consumul de energie, economia făcută este, de fapt, atât de mică încât nici nu merită să te stresezi prea mult, relatează Chronicle Live Grup, o companie care a analizat alternative la încărcare atunci când dormi pentru a vedea dacă există o modalitate mai ieftină de încărcare și a constatat că economisești aproximativ 3 lei pe an.

Ce șanse ai să economisești bani

Compania a efectuat mai multe teste pe patru mărci diferite de smartphone-uri și a măsurat energia utilizată în cazul a trei scenarii.

Încărcarea de la 20 până la 100%: fiecare telefon a fost pus la încărcat când a ajuns la 20% și deconectat când a ajuns la 100%.

Încărcarea de la 30 până la 80%: fiecare telefon a fost pus la încărcat când a ajuns la 30% și deconectat când telefonul a ajuns la 80%. Acest lucru înseamnă că telefonul trebuie încărcat mai des, astfel încât cifrele presupun o medie de 1,5 încărcări pe zi.

Practic, s-a constatat că încărcarea peste noapte costă aproximativ 0,03 lei pe noapte.

Cu alte cuvinte, schimbarea obiceiurilor de încărcare te va ajuta să economisești o sumă infimă, raportată la un an de zile.

„Încărcarea unui telefon mobil costă mai puțin de un ban pe încărcare. Lăsându-l în priză peste noapte consumă puțin mai multă energie, iar investigația noastră a arătat că poți economisi în medie 2,28 lei pe an dacă îți încarci telefonul atunci când ai nevoie”, s-a menționat.

„Dacă ai mai multe telefoane în casă, vei economisi, dar asta nu va reprezenta o diferență majoră, atunci când vorbim despre facturile la energie”, s-a concluzionat.