Cât ne va costa războiul din Ucraina, pe toți: cea mai mare criză din ultimii 50 ani a început deja

de: Alexandru Puiu
29 04. 2022

În primele săptămâni ale invaziei din Ucraina, consecințele economice nu era foarte evidente. Puteai deduce ceva din sancțiunile aplicate Rusiei, dar era greu să înțelegi, de fapt, că problemele vor fi globale. Nici măcar nu se rezumă la Europa de Est.

Banca Mondială, citată de CNN, a publicat un raport legat de consecințele economice ale războiului pe piața de mărfuri. Criza cu consecințe devastatoare are mari șanse să se resimtă până la sfârșitul anului 2024, dar această estimare, în mod previzibil, depinde și de evoluția total imprevizibilă a războiului.

Scumpirile la gaz și curent au fost doar începutul

În ultimii doi ani, prețurile la energie au crescut într-un ritm atât de accelerat, încât această situație nu s-a mai întâlnit de la criza petrolului din 1973. Saltul prețului la alimente este cel mai mare din timpul crizei economice din 2008 și până în prezent. Aceasta este realitatea actuală, la nivel global, conform raportului instituției bancare.

”În general, acest lucru se ridică la cel mai mare șoc al materiilor prime pe care l-am experimentat din anii ’70 încoace”, a declarat Indermit Gill, vicepreședinte al Băncii Mondiale pentru creștere echitabilă, finanțe și instituții.

Pentru a înțelege mai bine consecințele globale ale războiului din Ucraina și al modului în care sancțiunile aplicate Rusiei ne afectează pe toți, este suficient să ai în vedere câteva statistici. Țara lui Putin este unui dintre principalii exportatori de petrol, gaze naturale și cărbune din întreaga lume. Deși pare o țară mai mică, Ucraina este o sursă globală foarte important pentru grâu și porumb. Nu a ajutat realitatea din piață nici creșterea prețului la îngrășăminte și metale cheie, cauzată de creșterea costurilor energetice, necesare pentru producție sau extracție.

În final, anul acesta, prețul la energie se estimează ca va crește cu peste 50% și abia în 2023 și 2024 va intra pe o pantă descendentă. Prețurile alimentelor vor urca cu 22,9% în acest an, evidențiate de o creștere de 40% a prețurilor la grâu, potrivit raportului Băncii Mondiale.