Cât de mare mai este încrederea românilor în bănci: se vede la depozite și nu este o veste bună

de: Alexandru Puiu
30 05. 2022

În contextul valului inflaționist care a lovit Europa în ultimele luni, încrederea oamenilor în bănci a scăzut destul de mult. Nu de alta, dar dobânzile la depozite nu au nicio șansă să compenseze inflației, iar economiile tale se devalorizează pe zi ce trece.

În aprilie, la mai bine de o lună de la începerea conflictului din Ucraina, inflația atinsese deja cote alarmante. Din acest motiv, nu ar trebui să vină ca o surpriză că a început să se contureze un trend de reticență față de depozitele din bănci, fie el și la început, atât în rândul populației obișnuite, cât și al firmelor/persoane juridice.

Criza se simte în băncile românești

În cazul depozitelor realizate de rezidenții clienți neguvernamentali, acestea au crescut în luna aprilie 2022 cu 0,4%, comparativ cu luna martie. Astfel, s-a ajuns la un total de 480,615 miliarde de lei, un plus de aproximativ 10,9% comparativ cu aceeași perioadă a anului anterior.

BNR atrage atenția asupra situației din rândul gospodăriilor românești, acestea înregistrând luna trecută o creștere de 0,8% față de martie, până la 158,159 miliarde de lei. Ca să îți dai seama însă că situația financiară a românilor de rând nu s-a îmbunătățit de la un an la altul merită însă să ai în vedere că, în cazul lor, creșterea față de 2021 a fost de doar 0,7%. Din cauza inflației, însă, discutăm de o scădere în termeni reali a sumelor de nu mai puțin de 11,5%.

Pe alte segmente de piață, în cazul societăților nefinanciare și al instituțiilor financiare nemonetare, depozitele au crescut cu doar 0,05%, până la 141,807 miliarde de lei faţă de luna precedentă, iar faţă de luna aprilie 2021 au înregistrat o creştere de 13,1% (-0,6% în termeni reali).

Practic, vorbim de o oglindă a situației financiare din piață. Banii din România sunt mai puțini ca anul trecut, iar valoarea lor reală s-a dus brusc în cap, din cauza inflației ce nu pare să se domolească prea curând.