Cât de gravă este seceta în România, de fapt: cât de afectate sunt regiunile țării, românii, agricultura

de: Alexandru Puiu
07 07. 2022

Cea mai mare parte a țării nu s-a mai bucurat de precipitații de câteva săptămâni bune, apa a ajuns să fie raționalizată, iar autoritățile încurajează oamenii să nu-și mai ude grădina cu apă sau să își umple piscina.

Conform datelor pe care le ministrul Mediului la această oră, nu mai puțin de 70% din teritoriul României se confruntă în prezent cu diverse faze ale secetei. Mai grav decât atât este însă că, din cele 40 de lacuri de acumulare din țară, cu importanță strategică, toate sunt la un grad de umplere de 68%. Cu această ocazie, Tanczos Barna și-a continuat discursul de cu o zi înainte înainte roagă populația la un consum rațional al apei potabile. Nu de alta, dar presupune investiții uriașe de captare, tratare, transport și distribuție. Nu ajută nici faptul că, statistic, consumăm într-o perioadă de secetă de zece ori mai mult decât într-o perioadă normală pentru că udăm plantele.

Ce se întâmplă cu seceta în România

”La Ministerul Mediului urmărim zi de zi aceste fenomene. Sunt trei elemente care sunt importante din punctul nostru de vedere, urmărirea și analiza fenomenului de secetă pedologică, urmărirea și prognozele pe fenomele extreme, astfel încât atât ISU cât și autoritățile locale să fie informate din timp cu privire la fenomenele care sunt prognozate de ANM și urmărim rezervele strategice de apă, la nivel național”, a spus ministrul Mediului, potrivit News.ro.

Oficialul a insistat în discursul lui pe seceta pedologică. ”În ceea ce privește seceta pedologică, pot afirma că peste 70% din țară este afectată de diverse faze ale secetei pedologice, moderată, puternică sau extremă. Avem din păcate și zone cu secetă pedologică extremă, câteva zone relativ restrânse unde aprovizionarea cu precipitații este optimă.” Ca referință, pedologia este știința care se ocupă cu studiul genezei, al evoluției și al distribuției solurilor și cu cunoașterea constituției lor fizice, chimice și biologice, în scopul stabilirii gradului de fertilitate și a posibilităților de ridicare a acesteia. Practic, ministrul atrage atenția asupra faptului că seceta actuală afectează grav abilitatea solurilor din România de a fi fertile, productive. 

La nivel național, nu ajută nici prezența fenomenelor meteo extreme. ”Sunt câteva zone afectate de o secetă extrem de puternică, în paralel cu fenomenele de ploi și de furtuni, grindină, care se anunță practic în paralel cu valul de căldură. Este o situație destul de ciudată, dar reală, probabil generată de schimbările climatice. Avem avertizări meteo în paralel, pe secetă și pe fenomene extreme și cantități uriașe de apă pe anumite bazine hidrografice”, a spus Tanczos Barna.

Ca pesimismul să fie complet, dezastrul pare să fie doar la început. ”Următoarele trei săptămâni vor fi caracterizate de aceste fenomene extreme, după data de 15 vine cu val de căldură care va amplifica acest fenomen de secetă”, a afirmat ministrul Mediului.