Cât câștigă românii, de fapt, care este venitul mediu în România, pe gospodărie: câți bani merg pe cheltuieli

de: Alexandru Puiu
06 10. 2022

În România, nu mai există de câteva decenii clasă de mijloc. Există cei 1% care câștigă 90% din venituri și cei care se luptă să supraviețuiască, în număr de câteva milioane. Ca referință, aproximativ 1,5 milioane de români sunt nevoiți să trăiască din 1525 de lei, mulți dintre ei cu familii, cu copii. În același timp, venitul mediu nu are nicio legătură ce acea valoare sau cu milioanele de pensionari care trăiesc din chiar mai puțin de 1500 de lei.

Institutul Național de Statistică a publicat cele mai recente cifre referitoare la câștigul lunar al românilor raportat la media națională. Astfel, s-a ajuns la concluzia că, în trimestrul II, veniturile totale medii lunare pe gospodărie au reprezentat 6241 de lei, în timp ce, pe persoană, veniturile au fost de 2481 de lei, în medie, conform INS. Un pic trist este că cea mai mare parte a acestor bani s-a dus, în aceeași perioadă, pe cheltuieli. Vorbim de 5375 de lei pe gospodărie, respectiv 2137 de lei pe persoană, reprezentând nu mai puțin de 86,1% din nivelul veniturilor.

Ce venituri au românii, cât dau pe cheltuieli

Conform INS, veniturile băneşti au fost, în medie, de 5.853 lei lunar pe gospodărie (2.327 lei pe persoană), iar veniturile în natură au fost estimate la 388 lei lunar pe gospodărie (154 lei pe persoană). Salariile şi celelalte venituri asociate lor au format cea mai importantă sursă de venituri (67,6% din veniturile totale ale gospodăriilor).

Printre sursele suplimentare de venit de care se bucură românii, conform INS, se numără veniturile din prestaţii sociale (19,6%), veniturile în natură (6,2%), în principal, contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii (5,2%), veniturile din activităţi neagricole independente (2,2%), veniturile din agricultură (2,1%), precum şi cele din proprietate şi vânzarea de active din patrimoniul gospodăriei (1,3%). În cazul în care mai este vreo surpriză pentru cineva, există în continuare diferențe fabuloase, mai ales la nivel de structură, între mediul rural și mediul urban.

Conform INS, principalele destinaţii ale cheltuielilor efectuate de gospodării sunt: consumul de bunuri alimentare, nealimentare, servicii şi transferurile către administraţia publică şi privată şi către bugetele asigurărilor sociale, sub forma impozitelor, contribuţiilor, cotizaţiilor, precum şi acoperirea unor nevoi legate de producţia gospodăriei (hrana animalelor şi păsărilor, plata muncii pentru producţia gospodăriei, produse pentru însămânţat, servicii veterinare etc.).

Doar 0,8% din venituri merg pe investiții de orice fel, de la imobiliare pâna la echipamente de producție din gospodărie. Pe de altă parte, conform clasificării standard pe destinaţii a cheltuielilor de consum (COICOP), produsele alimentare şi băuturile nealcoolice au deţinut, în trimestrul II 2022, în medie, 35,1% din consumul gospodăriilor.