Cât ai voie să bei, de fapt, în funcție de vârstă. Când ai voie să bei mai mult și care este explicația științifică

de: Alexandru Puiu
18 07. 2022

Fundația Bill & Melinda Gates a contractat un studiu la scară largă legate de consumul de băuturi alcoolice la nivel global. Cu această ocazie, au fost trase niște concluzii clare și vizavi de cât ai voie să bei, de fapt și la ce vârstă se schimbă paradigma.

În studiul intitulat Povara Globală a Bolilor, finanțat de Fundația Bill & Melinda Gates și publicat în urmă cu câteva zile în jurnalul medical The Lancet, sunt oferite câteva referințe interesante legate de cât ar fi bine să bei băuturi alcoolice, din prisma cantității zilnice. În mod previzibil, valorile sunt infime, dar se schimbă pe parcursul vieții.

Cât ai voie să bei, când poți să bei mai mult

Dacă ai sub 40 de ani, ar fi bine să nu bei mai mult de două lingurițe de vin pe zi sau două linguri și jumătate de bere, se arată în studiul ajuns online în ultima săptămână. Dincolo de aceste cantități infime spre inexistente, consumul de alcool între 15 și 39 de ani se reflectă în mod exclusiv în riscuri ale unor probleme de sănătate, fără niciun fel de beneficii probabile sau posibile.

Studiul vine după ce, în 2020, peste 60% din populația care a consumat cantități periculoase de băuturi spirtoase a intrat în acele praguri de vârstă. În final, pentru a preveni orice problemă de sănătate, ar fi bine să te rezumi la mai puțin de o zecime dintr-o băutură standard, până la 39 de ani. Standardul este un pahar de vin roșu de 100 mililitri sau 350 mililitri de bere.

Pentru a ajunge la aceste concluzii, cercetătorii au început efortul științific în anii 1990 și au adunat date din 204 țări și teritorii. Este considerat cel mai elaborat efort științific până la această oră pentru a înțelege provocările de sănătate din fiecare colț al mapamondului.

Același studiu trage însă și o concluzie îmbucurătoare. Peste 40 de ani, dacă nu ai probleme de sănătate, consumul unei cantități ”rezonabile” de alcool vine cu beneficii pe partea de sănătate. Practic, ai de câștigat când vine vorba de reducerea riscului pentru afecțiuni cardiovasculare, infarct și diabet. În ceea ce privește conceptul de ”rezonabil”, face referire la între unul și două pahare de vin roșu de 100 mililtri.