Când toți suntem cu ochii pe război, statul român se împrumută masiv: se iau bani pe bandă rulantă, iar datoria crește precum Făt-Frumos

de: Mădălina Bahrim
18 05. 2022

În timp ce majoritatea dintre noi ne concentrăm atenția asupra evenimentelor dramatice de la granițele României, foarte puțini mai au disponibilitatea de a analiza și ceea ce se întâmplă pe plan intern, mai ales în sectorul economic. Pentru aceia interesați de cum mai merg lucrurile în țară, trebuie să punctăm faptul că înregistrăm o creștere importantă a datoriei publice, pe măsură ce statul se împrumută tot mai mult.

La finele lunii martie, datoria guvernamentală a României a atins 50,3% din Produsul Intern Brut (PIB). Vorbim de 1,5 puncte procentuale în plus față de perioada similară a anului trecut.

De trei luni la rând, datoria noastră publică a depășit pragul psihologic de 50% din PIB

Conform celor mai recente rapoarte financiare publice, se pare că, de trei luni la rând, ne confruntăm cu o datorie de peste 50% din PIB.

Conform legii responsabilității fiscal-bugetare, în asemenea condiții, e obligația statului să intervină și să ia măsuri pentru a diminua acest procent care dăunează economiei per ansamblu.

„Dacă datoria publică depășește 50% din PIB, dar se situează sub 55% din PIB: a) Guvernul prezintă public și aplică în cel mai scurt timp un program pentru reducerea ponderii datoriei publice în PIB; b) programul cuprinde, fără a se limita la acestea, și măsuri care determină înghețarea cheltuielilor totale privind salariile din sectorul public; c) măsurile cuprinse în program se aplică prin aprobarea unui act normativ la nivel de lege, astfel încât să se asigure aplicabilitatea măsurilor într-un termen cât mai scurt, cel mai târziu în semestrul următor celui în care s-a constatat depășirea procentului de datorie publică”, prevede actul normativ anterior menționat, respectiv Legea 69/2010, a responsabilității fiscal-bugetare.

De asemenea, dacă statul nu va lua măsuri acum și va continua să se îndatoreze, actul normativ are prevederi speciale și pentru o pondere mai mare a datoriei publice din PIB.

Mai exact, dacă datoria publică depășește 55% din PIB, dar se situează sub 60% din produsul intern brut: a) se aplică prevederile pct. 2; b) Guvernul inițiază măsuri care să determine înghețarea cheltuielilor totale privind asistența socială din sistemul public; c) măsurile prezentate potrivit lit. b) se aplică prin aprobarea unui act normativ la nivel de lege, astfel încât să se asigure aplicabilitatea acestora într-un termen cât mai scurt, cel mai târziu în semestrul următor celui în care s-a constatat depășirea procentului de datorie publică.