Camera Deputaților a adoptat proiectul privind Consiliul Superior al Magistraturii. Senatul este cameră decizională

de: Anca Lupescu
20 09. 2022

Camera Deputaților a adoptat astăzi, 20 septembrie, proiectul de lege privind consiliul Super al Magistraturii care prevede reglementarea organizării și funcționării Consiliului.

Legile justiției: Proiectul privind CSM, adoptat de deputați

S-a propus spre abrogare legea nr. 317/2004, republicată și modificată. Au fost 191 de voturi pentru, 83 împotriva și o abținere.

Proiectul face parte din pachetul de legi ale justiției, iar Senatul este camera decizională în cazul acestui proiect de lege.

De altfel, dezbaterile privind proiectul de lege pe CSM au fost aprinse. 

 „Să aşteptăm avizul Comisiei de la Veneţia, aşa cum a cerut şi Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei. (…) Florin Iordache ar fi mândru de discipolii lui”, a afirmat Ionuț Moşteanu.

Propunerea a fost, însă, respinsă. Totodată, deputatul AUR Sorin Muncaciu a susținut că dezbaterea în procedură de urgență nu permite discutarea articolele proiectului.

Dezbateri aprinse pe proiect

„Organizaţiile civile, asociaţiile judecătorilor, inclusiv CSM depun amendamente, dar dacă nu sunt susţinute de grupurile parlamentare acestea nu se discută.

Care este democraţia în această sală? Eu propun ca legile Justiţiei să nu se discute în sistem de urgenţă”, a spus deputatul AUR.

Gabriel Andronache a spus că proiectul de lege privind CSM a fost dezbătut în amănunt și la dezbaterea din comisia specială au participat reprezentanți ai DNA, DIICOT, MJ și CSM.

„Nimeni nu poate invoca că proiectul de lege privind CSM nu a fost unul dezbătut în amănunt”, a spus preşedintele Comisiei speciale pentru legile Justiţiei, Gabriel Andronache.

”La dezbaterea acestei legi din comisia specială au participat reprezentanţi ai Ministerului Justiţiei, ai CSM, ai Ministerului Public, ai DNA, ai DIICOT, ai Asociaţiei Magistraţilor din România, ai Uniunii Judecătorilor din România, ai Coaliţiei pentru Apărarea Statului de Drept, ai Asociaţiei Procurorilor din România, ai altor asociaţii profesionale. Gradul de reprezentativitate în cadrul dezbaterilor a fost unul ridicat.

De asemenea, în mod evident, dezbaterile au fost unele aplicate pe textele de lege şi au fost desprinse concluzii care au fost susţinute de către majoritatea parlamentară”, a afirmat Andronache.