Căldura se oprește în Capitală. Anunțul făcut de Termoenergetica pentru bucureșteni

de: Elena Avramescu
31 03. 2022

Veste proastă de laTermoenergetica a anunţat că se opreşte căldura în Capitală, după ce în ultima perioadă au fost înregistrate temperaturi destul de ridicate. Oprirea agentului termic pentru căldură o să fie făcută progresiv, prin reducerea temperaturii de livrare şi prin închiderea instalaţiilor către consumatori.

Capitala rămâne fără căldură, anunță Termoenergetica

Compania Municipală Termoenergetica Bucureşti (CMTEB) a anunţat încheierea sezonului de încălzire 2021-2022 începând de joi, ținând cont de evoluţia temperaturilor exterioare din ultima perioadă. Astfel că oprirea agentului termic pentru căldură este făcută progresiv, prin reducerea temperaturii de livrare şi prin închiderea instalaţiilor către consumatori, efectele fiind resimţite pe tot parcursul următoarelor 72 de ore.

Măsura a fost luată în conformitate cu prevederile articolului nr. 117 din Regulamentul pentru furnizarea şi utilizarea energiei termice, modificat prin H.G. 337/2018, care precizează că „oprirea încălzirii se face după trei zile consecutive în care temperatura medie a aerului exterior depăşeşte +10 grade Celsius, între orele 20.00 –06.00“.

În cursul zilei de miercuri, Consiliul General al Municipiului București a votat pentru majorarea prețului la gigacalorie pentru consumatorii casnici racordați la sistemul centralizat de termoficare. Astfel, Nicușor Dan a anunțat că noul preț care va fi plătit de bucureșteni este 330 de lei + TVA și va intra în vigoare pe 1 aprilie.

„Consilierii generali USR, PNL și PMP și-au asumat această majorare impopulară și le mulțumesc că au făcut ce trebuie, fiindcă Primăria Generală nu mai putea susține singură creșterea puternică a costurilor cu termoficarea. PMB va continua, însă, să subvenționeze semnificativ costul gigacaloriei, tocmai pentru ca prețul plătit de bucureșteni să nu fie excesiv”, a declarat primarul general al Capitalei.

Nicușor Dan a mai scos în evidență și faptul că prețul gigacaloriei nu a mai fost mărit din 2011.

„Reamintesc că prețul gigacaloriei plătit de bucureșteni n-a mai fost mărit din anul 2011 și precizez că noul preț e comparabil cu prețurile din alte mari orașe. De exemplu, la Timișoara se plătește 350 de lei pe gigacalorie, la Oradea 373 de lei pe gigacalorie, iar la Constanța 450 de lei pe gigacalorie.

Aceste prețuri există din ianuarie/februarie, deci locuitorii acestor orașe au plătit sau plătesc facturi majorate și pentru lunile de iarnă. În Capitală, creșterea prețului la gigacalorie se va simți deocamdată mai puțin, pentru că am intrat în primăvară și în curând, timp de jumătate de an, nu va mai fi nevoie de furnizarea căldurii.

Rog bucureștenii să înțeleagă situația și îi asigur că n-am fi mărit acest preț dacă n-am fi fost obligați de realitățile economice”, a mai spus Nicușor Dan pe pagina sa de Facebook.