Bula imobiliară din România, apogeul ”cutremurului” din Europa: așa înțelegi ce urmează pentru amatorii de apartamente

de: Alexandru Puiu
04 11. 2022

Piața imobiliară din România pare să fie mai ciudată ca de obicei, dar de fapt este doar un exponent al unui fenomen mai amplu care se petrece în toată Europa, iar tendințele sunt surprinzător de clare. Nu de alta, dar întregul bătrân continent se confruntă cu o inflație accelerată și facturi uriașe la utilități. Era inevitabil ca vânzările să nu aibă de suferit, chiar și când prețurile continuă să urce.

Piața imobiliară globală, de aproximativ un an, este victima unui cutremur de proporții. S-a început cu niște falimente usturătoare în China pentru dezvoltatori de renume. În SUA, prețurile de achiziție la locuințe au început să scadă, ca o consecință a practicilor impuse de Banca Federală și a faptului că băncile din America încearcă să prevină o nouă criză globală, precum cea din 2008.

În orice caz, 2023 se anunță a fi un an al ieftinirilor pentru locuințe, nu neapărat pentru că valoare lor reală scade, ci pentru că proprietarii nu-și mai permit ratele și/sau facturile la energie. În Suedia, de exemplu, una dintre cele mai scumpe piețe imobiliare ale lumii, prețurile scad deja cu cea mai mare viteză din 2013.

Ce se întâmplă cu prețurile la apartamente, case: azi în Europa, mâine în România

Similară cu situația din România, în Ungaria au crescut prețurile la apartamente pentru aproximativ un an și jumătate. Acum, chiriile au stagnat și chiar și în Budapesta, prețurile au scăzut. Trendul este mai degrabă o consecință a creșterii prețurilor la utilități, dar și a scumpirilor la alimente și nu numai. Chiar și dacă te uiți la prețuri ale locuințelor care rămân la fel, având în vedere inflația uriașă, de fapt, valoarea reală a proprietăților este semnificativ mai mică.

Perspectivele pe acest domeniu sunt pesimiste și din cauza faptului că, la momentul de față, Ungaria se confruntă deja cu una dintre cele mai acute crize ale costului vieții din UE. Conform experților de la Daily News Hungary, panica se va instala pe piața imobiliară maghiară începând cu luna ianuarie, când oamenii se vor înghesui să-și vând proprietățile că nu și le mai permit. Fenomenul facturilor explozive la energie își va face simțite efectele și în România, unde, cel mai probabil, prea puțini vor suporta povara cheltuielilor de 3-4 ori mai mari decât în urmă cu un an.

”În acest context, este de aşteptat ca piaţa imobiliară să o ia în două direcţii: locuinţe efi­ciente la orice fel de consum, care nu necesită modificări, care sunt scumpe dar îşi menţin valoarea în timp, şi locuinţe neizolate, fără tâmplărie termopan, care se vor ieftini. Pot redeveni populare şi casele de dimensiuni mici, unde consumul de electricitate sau de agent termic este mic. Saltul spectaculos în tendinţă va putea fi observat după ce proprie­tarii primesc a doua sau a treia factură cu preţurile noi la utilităţi, adică în jurul Crăciunului.”, concluzionează Mediafax.