Boala contagioasă care a reapărut în Europa, după 40 de ani. Ce este și cât de periculoasă poate fi

de: Anca Lupescu
03 08. 2022

Mai multe persoane au fost infectate cu o boală extrem de contagioasă într-un centru pentru solicitanții de azil – primele cazuri cunoscute în Elveția în ultimii aproape 40 de ani.

Boala care a reapărut în Europa

Până la șase persoane care locuiesc într-un centru din capitala Berna au contractat difterie, dar nu au avut dificultăți de respirație, a declarat marți un purtător de cuvânt al Secretariatului de Stat pentru Migrație.

Grupul de persoane infectate a fost plasat în izolare, iar alți peste 170 de solicitanți de azil, în special minori neînsoțiți, se află în carantină în centru.

Fostul spital găzduiește până la 350 de persoane în prima fază a procedurii de azil.

Difteria apare rar în Europa de Vest, unde copiii sunt vaccinați de zeci de ani împotriva acestei infecții foarte contagioase a nasului și a gâtului.

Cu toate acestea, difteria este încă frecventă în țările în curs de dezvoltare, potrivit experților.

Ultimul caz cunoscut al acestei boli infecțioase în Elveția a fost înregistrat în 1983, scrie Oficiul Federal de Sănătate Publică.

Ce este difteria

Difteria este o infecție potențial fatală. Este în general o infecție respiratorie acută, caracterizată prin formarea unei pseudomembrane în gât, dar sunt posibile și infecții cutanate.

Efectele sistemice, cum ar fi miocardita și neuropatia, care sunt asociate cu un risc crescut de fatalitate, se datorează toxinei difterice, o exotoxină produsă de agentul patogen care inhibă sinteza proteinelor și provoacă moartea celulelor.

Diagnosticul clinic este confirmat prin izolarea și identificarea bacteriei. Difteria poate fi tratată prin administrarea în timp util de antitoxină difterică și terapie antimicrobiană.

Deși sunt disponibile vaccinuri eficiente, această boală are potențialul de a reapărea în țările în care programele de vaccinare recomandate nu sunt susținute, iar o proporție din ce în ce mai mare de adulți devin sensibili la difterie.

Mii de cazuri de difterie sunt încă raportate anual din mai multe țări din Asia și Africa, împreună cu numeroase focare.

Au fost raportate schimbări în epidemiologia difteriei la nivel mondial. Prevalența Corynebacterium spp. toxigenice evidențiază necesitatea unor investigații clinice și epidemiologice adecvate pentru a identifica și trata rapid persoanele afectate, împreună cu măsuri de sănătate publică pentru a preveni și a limita răspândirea acestei boli.