BMW și Jaguar au probleme cu legea: de ce sunt acuzați cei doi giganți auto

de: Andrei Tilimpea
15 12. 2022

Furnizorii de piele BMW și Jaguar Land Rover sunt legați de defrișările ilegale de pe teritoriul unuia dintre cele mai amenințate triburi necontactate din lume, potrivit unei plângeri oficiale lansate de Survival International.

Două companii italiene, Pasubio și Gruppo Mastrotto, produc pielea de la tăbăcării care sunt furnizate de fermele de vite vinovate de ocuparea și defrișarea ilegală a pământului membrilor necontactați ai tribului Ayoreo din Paraguay. Acești Ayoreo sunt ultimii indigeni necontactați din America de Sud în afara Amazonului, iar fermele le amenință însăși existența. BMW și Jaguar Land Rover și mulți alții cumpără pielea celor două companii pentru a face interioare, scaune și volane.

Această legătură se află în centrul unei plângeri oficiale depuse de Survival International, în acord cu și autorizată de tribul Ayoreo, împotriva lui Pasubio la „Punctul național de contact” (NCP) al Italiei pentru OCDE, la 13 decembrie 2022.

În urmă cu câteva săptămâni, Survival a trimis scrisori de încetare și renunțare ambelor companii îndemnându-le să oprească aceste importuri. Gruppo Mastrotto a răspuns inițiind un dialog cu Survival, care este încă în desfășurare, dar Pasubio a trimis doar o scurtă declinare a răspunderii. Prin urmare, Survival a depus o plângere oficială împotriva lui Pasubio, în acord cu și autorizat de către persoanele contactate de Ayoreo, în conformitate cu Orientările OCDE pentru întreprinderi multinaționale.

Legătura dintre pielea folosită în industria auto și distrugerea ilegală a pădurii Ayoreo a fost dezvăluită pentru prima dată într-o investigație realizată de Earthsight. În două rapoarte, Grand Theft Chaco I și Grand Theft Chaco II, Earthsight a dezvăluit că aproape două treimi din pieile exportate din Paraguay sunt destinate companiilor italiene, în principal Pasubio, care depinde de industria auto pentru mai mult de 90% din veniturile anuale.

Ce spun cei implicați

Plângerea precizează că Pasubio pare să fi încălcat mai multe principii din Ghidurile OCDE, inclusiv cele privind divulgarea informațiilor (III), drepturile omului (IV), mediul (VI) și interesele consumatorilor (VIII) și solicită companiei să înceteze importul pieilor de la tăbăcării din Paraguay care sunt responsabile și/sau implicate în defrișarea pădurii Ayoreo.

„Guvernul paraguayan a predat cea mai mare parte a teritoriului ancestral al Ayoreo companiilor din agrobusiness care curăță fără încetare pădurea: mai întâi au tăiat lemnele de esență tare valoroase, apoi au dat foc pădurii și în cele din urmă introduc animalele pe terenul defrișat. Ayoreo sunt martori la distrugerea mijloacelor de trai, a sănătății lor fizice și mentale și chiar a vieții lor. Dar ei rămân hotărâți să lupte pentru existența lor continuă, alături de rudele lor necontactate, care sunt forțate să trăiască fugă de buldozerele în oaze de pădure care devin din ce în ce mai mici pe zi ce trece”, a spus Teresa Mayo, șefa campaniei Ayoreo din partea Survival.

„Se preconizează că cererea de piele pentru mașini va crește cu peste cinci procente pe an până în 2027. Clienții și consumatorii finali trebuie să fie conștienți de acest lucru și, deoarece Italia este cel mai mare cumpărător de piele din Paraguay, are puterea și responsabilitatea de a interveni prin oprirea afacerilor cu fermele de vite care funcționează ilegal pe pământ indigen, cu conivența politicienilor și oficialilor corupți”, a declarat Francesca Casella, directorul Survival Italy