Blockchain – tehnologia care revoluționează internetul. Ce este, cât de sigur e și cine sunt românii care au scris istorie în domeniu

de: Mădălina Bahrim
01 07. 2022

Dacă ai acces la internet și ești cât de cât interesat de lumea finanțelor, de educația financiară sau pur și simplu preocupat de ce mai e nou în zona tech, e practic imposibil să nu fi auzit până acum de Blockchain.

Noua tehnologie este una care revoluționează internetul și piețele financiare, iar tocmai datorită importanței sale deja dobândite pe plan mondial, cât și a potențialului de dezvoltare, merită să dezbatem acest subiect și să ne aprofundăm cunoștințele despre el.

Ei bine, să începem, așa cum se spune, de la firul ierbii și să vorbim despre ce este, de fapt, acest Blockchain, dincolo de ceea ce știm cu toții, anume că are legătură cu monedele virtuale.

Vorbim despre o mare bază de date, practic. Mai exact, o bază de date distribuită sau un registru care este partajat între nodurile unei rețele de calculatoare. Această bază de date stochează informații electronic în format digital.

În general, Blockchain-urile și-au câștigat norotietatea pentru rolul lor crucial în sistemele de criptomonede, cum ar fi Bitcoin. Lui i se datorează menținerea unei evidențe sigure și descentralizate a tranzacțiilor, el garantează, de asemenea, fidelitatea și securitatea unei înregistrări de date.

O diferență cheie între o bază de date tipică și un blockchain este modul în care sunt structurate datele. Un blockchain colectează informații împreună în grupuri, cunoscute sub numele de blocuri , care dețin seturi de informații. Blocurile au anumite capacități de stocare și, atunci când sunt umplute, sunt închise și legate de blocul umplut anterior, formând un lanț de date cunoscut sub numele de blockchain. Toate informațiile noi care urmează blocului proaspăt adăugat sunt compilate într-un bloc nou format, care va fi apoi adăugat la lanț, odată ce este completat.

Trebuie reținut faptul că scopul blockchain-ului este de a permite ca informațiile digitale să fie înregistrate și distribuite, dar nu editate.

Pe un blockchain pot fi stocate diferite tipuri de informații, dar cea mai comună utilizare până acum a fost ca registru pentru tranzacții. În cazul Bitcoin, blockchain-ul este folosit într-un mod descentralizat, astfel încât nicio persoană sau grup nu deține controlul, ci putem afirma că toți utilizatorii își păstrează controlul în mod colectiv.

Cât de sigur e acest sistem?

Această inovație generează securitate și încredere descentralizate în mai multe moduri. De exemplu, blocurile noi despre care vorbeam mai sus sunt întotdeauna stocate liniar și cronologic. Adică, ele sunt întotdeauna adăugate la „sfârșitul” blockchain-ului.

După ce un bloc a fost adăugat la sfârșitul blockchain-ului, este extrem de dificil să te întorci și să modifici conținutul blocului, cu excepția cazului în care majoritatea rețelei a ajuns la un consens pentru a face acest lucru. Acest lucru se datorează faptului că fiecare bloc conține propriul lui hash , împreună cu hash-ul blocului dinaintea lui, precum și marcajul de timp menționat anterior. Codurile hash sunt create de o funcție matematică care transformă informațiile digitale într-un șir de numere și litere. Dacă aceste informații sunt editate în vreun fel, atunci și codul hash se schimbă.

Să presupunem că un hacker, care conduce și un nod într-o rețea blockchain, dorește să modifice un blockchain și să fure criptomonede de la toți ceilalți. Dacă ar fi să-și modifice propria copie unică, aceasta nu s-ar mai alinia cu copia tuturor celorlalți. Când toți ceilalți își încrucișează copiile unul față de celălalt, ar vedea că această copie iese în evidență, iar versiunea acelui hacker a lanțului ar fi înlăturată.

Iată, deci, cât de bine gândit este întreg sistemul. Desigur, probabil că nimeni nu poate garanta 100% siguranța din toate punctele de vedere, dar probabil că acest lucru nu se poate realiza de către nimeni, în niciun alt aspect al vieții sau tehnologiei, nu?

Știai că tehnologia a apărut încă din 1991?

Istoria tehnologiei, deși ai crede că este extrem de nouă, are în realitate rădăcini destul de vechi. Aceasta a fost conturată pentru prima dată în 1991 de Stuart Haber și W. Scott Stornetta, doi cercetători care au dorit să implementeze un sistem în care marcajele de timp ale documentelor să nu poată fi modificate. Totuși, ea avea să prindă viață după ceva ani, de-abia prin ianuarie 2009, odată cu lansarea celei mai populare criptomonede din lume, Bitcoin!

Creatorul Bitcoin, Satoshi Nakamoto (pseudonimul folosit de acesta, deoarece identitatea reală nu este cunoscută), a vorbit el însuși despre noua tehnologie Blockchain, spunând că e „un nou sistem electronic de numerar care este complet peer-to-peer, fără terți de încredere”.

Performăm și noi într-un domeniu care revoluționeză banii la nivel mondial, datorită proiectului a trei români

Acum, în era pe care o trăim, zeci de mii de proiecte caută să implementeze blockchain-urile într-o varietate de moduri, iar criptomonedele rămân unele dintre cele mai populare. Avem și noi, românii, o tehnologie proprie de acest tip – Elrond. Aceasta este prima companie românească de Blockchain ce a reușit impresionanta performanță de a se impune la nivel global. Mai exact, a ajuns în top 50 din punct de vedere al capitalizării pe piață!

Beniamin Mincu, Lucian Mincu și Lucian Todea au pus bazele, în anul 2017, ingeniosului Elrond, chiar la Sibiu!

Finanțările au început să vină curând, semn că potențialul proiectului a fost remarcat încă de la bun început de investitori. Investitorii au fost cuceriți imediat, iar un element important care a câtărit cu siguranță greu a fost că platforma poate susține 15.000 tranzacții pe secundă.

Astfel, anul 2019 a adus 1.9 milioane de dolari e la mai mulți investitori privați. Totodată, compania a primit 3.25 milioane de dolari în schimbul a 25 % din totalul monedelor existente.

„Noi am construit un blockchain, o tehnologie în care o rețea de computere distribuită în întreaga lume care funcționează cu o viteză extraordinar de mare, peste 1000 de ori mai rapidă și mai potentă în capacitatea de procesare decât bitcoin sau ethereum și în cadrul acesteia există într-adevăr și o criptomonedă fără de care această rețea blockchain nu poate funcționa. Într-adevăr, proiectul este evaluat undeva la 2 miliarde și jumătate de dolari în momentul de față. Suntem în faza foarte incipientă și suntem entuziasmați de progresul pe care am reușit să-l facem și de următorii pașii care urmează să aducă o adopție foarte mare în acest domeniu”, a spus Beniamin Mincu, la Știrileprotv.

Acesta susține că avea o avere considerabilă chiar înainte de a pune bazele acestui proiect și că ideea a necesitat investiții foarte substanțiale, dar și timp împreună cu foarte multă muncă, pasiune și dedicare.

„Eram milionar în dolari și înainte să încep El Rond. În momentul când am început, un an, un an și jumătate, împreună cu fratele meu Lucian și cu Lucian Todea, ceilalți doi cofondatori, am investit undeva la peste un milion și jumătate de dolari, în efortul nostru de a construi proiectul, de a aduna cei mai buni oameni din jurul nostru, ca ei să facă parte din echipă și acești bani au fost investiți până la punctul când am avut primele runde de finanțare exterioare.

Cum spuneam, planul nu a venit peste noapte, am lucrat o perioadă de timp foarte mult în ecosistemul ăsta, am investit în mai multe start-up-uri care au încercat să rezolve aceleași probleme, dar rezolvările nu au venit, așa că am decis că este nevoie ca noi să adunăm această echipă deosebit de talentată și să ne dedicăm întreg timpul și toată energia pentru a rezolva aceste probleme (…) Cred că nu suntem nici în 1% din ceea ce urmează să fie El Rond în următoarea perioadă”, a explicat el.