Trei ore și jumătate de discuții între Joe Biden și Xi Jinping: „Nu trebuie să existe un nou Război Rece”

de: Anca Lupescu
14 11. 2022

Președintele Biden și liderul chinez Xi Jinping se vor întâlni astăzi în marja summitului G20 din Indonezia, unde vor discuta despre cum să gestioneze concurența în creștere dintre cele două superputeri.

Președinții SUA și China, întâlnire la summit-ul G20

Update 14 noiembrie, ora 21.20. Liderii Statelor Unite și Chinei au confirmat că au păreri diferite în multe chestiuni cheie, începând cu Taiwan, dar au stabilit noi mecanisme de dialog pentru a preveni incidentele periculoase. Nu trebuie să existe un „război rece” între SUA și China, a spus președintele american Joe Biden, la finalul primei sale întâlniri în persoană cu omologul chinez Xi Jinping. Întrevederea a durat trei ore și jumătate, fiind definită drept „francă și directă” de ambele părți.

Cei doi șefi de stat au vorbit și despre Ucraina, în special după ultimele evoluții din teren care par să favorizeze începerea negocierilor. Biden a spus clar că SUA vor continua să ajute Kievul să se apere împotriva Rusiei.

Xi, la rândul său, și-a exprimat „îngrijorarea” cu privire la situația actuală și a spus că Beijing va continua să promoveze negocierile de pace. „China sprijină și așteaptă cu nerăbdare reluarea discuțiilor de pace dintre Rusia și Ucraina. În același timp, sper că Statele Unite, NATO și Uniunea Europeană vor dialoga cu Moscova”, a spus președintele chinez.

Știrea inițială

Va fi prima întâlnire personală dintre cei doi lideri de la preluarea mandatului de către Biden. Relațiile dintre SUA și China au ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimele decenii, pe fondul tensiunilor legate de concurența în domeniul tehnologiei, securitatea cibernetică, sprijinul acordat de China invaziei Rusiei în Ucraina, Taiwan și consolidarea militară a Chinei.

Ambele părți urmăresc să prevină deteriorarea în continuare a relațiilor bilaterale, dar dincolo de aceasta au menținut așteptările la un nivel scăzut. Un oficial de la Casa Albă a declarat săptămâna trecută că nu se așteaptă niciun anunț comun după întâlnire.

„Trebuie doar să ne dăm seama unde sunt liniile roșii și care sunt cele mai importante lucruri pentru fiecare dintre noi în următorii doi ani”, a declarat Biden reporterilor duminică.

Întâlnirea va oferi o oportunitate de a stabili „calea corectă de urmat pentru relațiile bilaterale”, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Zhao Lijian, în cadrul unei conferințe de presă.

„Ne vom apăra cu fermitate suveranitatea, securitatea și interesele de dezvoltare”, a spus el.

China a întrerupt canale de comunicare cu SUA, după vizita lui Nancy Pelosi în Taiwan

Washingtonul și Beijingul au pregătit terenul pentru această întâlnire timp de mai multe luni, cu o serie de întâlniri la nivel înalt și convorbiri telefonice între oficialii americani și chinezi, inclusiv o convorbire video de două ore între Biden și Xi în iulie.

Dar guvernul chinez a întrerupt mai multe canale de comunicare cheie cu SUA după vizita președintelui Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, în Taiwan în august, prima vizită a unui președinte al Camerei Reprezentanților în insula în ultimii 25 de ani.

„Deși este puțin probabil ca această întâlnire să producă multe rezultate, ea va fi totuși bine primită de națiunile din Asia de Sud-Est care se tem de o confruntare între superputeri în curtea lor”, a declarat Craig Singleton, membru senior la Fundația pentru Apărarea Democrațiilor din Washington, DC.

„Administrația Biden poate spera la niște garduri de protecție”, a declarat  Lee Kuan Yew de la Universitatea Națională din Singapore.

„Dar dacă China decide să își urmărească interesele folosind forța militară, folosind coerciția economică, atunci rămânem, din nou, să căutăm fundația unei relații despre care nu suntem pe deplin siguri că a terminat de involuat”, a spus Thompson.