Belarus închide granițele. Din motive de securitate națională, cetățenii nu mai au voie să părăsească ţara

de: Cătălina Burghelea
13 10. 2022

Autoritățile din Belarus au posibilitatea ca, „în interesul securității naționale”, să restrângă temporar dreptul cetățenilor de a părăsi țara. Un proiect de lege în acest sens a fost adoptat, miercuri, de către deputații Adunării Naționale. Documentul armonizează legislația în conformitate cu normele decretului prezidențial „cu privire la emiterea de documente biometrice”, a explicat Serviciul de presă al Camerei Reprezentanților a Adunării Naţionale de la Minsk.

Decizie controversată în Belarus: se închid granițele țării

Potrivit proiectului de lege, KGB-ul bielorus are dreptul de a restricționa temporar părăsirea ţării de către cetăţeni, în interesul securității naționale. Totodată, documentul prevede o reglementare suplimentară a procedurii de călătorie în străinătate de către angajații structurilor de stat.

Proiectul de lege extinde, de asemenea, posibilitățile pentru străini de a obține un permis de ședere permanentă în Republica Belarus, în special atunci când dobândesc proprietatea asupra unui spațiu multifuncțional sau rezidențial, notează TASS.

Lukașenko și Putin fac front comun împotriva Ucrainei

Recent, președintele Alexander Lukașenko a declarat că Belarus și Rusia vor desfășura o echipă militară comună, ca răspuns la ceea ce el a numit o agravare a tensiunii la granițele de vest ale țării. Se pare că decizia a fost luată după explozia la podul Kerci din Crimeea anexată.

Forțele ruse au folosit Belarus ca punct de trecere pentru invazia lor din 24 februarie a Ucrainei, trimițând trupe și echipamente în nordul teritoriului atacat.

Zelenski solicită forțele ONU

În timpul reuniunii G7 de marți, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a tras un semnal de alarmă, propunând trimiterea forțelor de menținere a păcii ONU la granița dintre Ucraina și Belarus, pentru a-l împiedica pe Lukașenko să lanseze o „provocare”.

În ciuda semnalelor de avertizare, există o îndoială considerabilă că dictatorul belarus este gata să-și arunce proprii soldați într-un război pe care Rusia îl duce în Ucraina, sub presiunea lui Putin, sunt de părere anumiți specialiști.

„Desigur, Putin are o mare influență. Dar nu-l poate obliga pe Lukașenko să se sinucidă politic”, a declarat Artyom Shraibman, analist politic din Belarus, notează The Guardian. „De aceea cred că Lukașenko va încerca cu siguranță să reziste oricărei împingeri într-un război deplin”, a continuat acesta.

Fără a trimite propriile trupe în luptă, Lukașenko ar putea permite desfășurarea armatei ruse la granițele Belarusului, pentru a ataca apărarea ucraineană. Potrivit Proiectului Hajun din Belarus, un grup activist de monitorizare, exercițiile comune ar putea avea loc în apropierea mai multor clădiri municipale din orașul Yelsk, la doar 17 km de granița cu Ucraina.