Banii românilor de rând au intrat la apă: sărăcia se agravează, de la un an la altul

de: Mădălina Bahrim
23 11. 2022

Ultimii ani au fost deosebit de dificili, atât din perspectivă economică, dar și din punct de vedere social, medical și geopolitic. De la un an la altul, românii se descurcă din ce în ce mai greu cu bani.

Un raport Eurostat arată deteriorarea la care sunt supuse veniturile bănești ale gospodăriilor din România, în anul 2021, comparativ cu 2020.

Deși ne aflăm deja la finele lui 2022, Eurostat a reușit acum să adune datele necesare analizei, care e deosebit de importantă pentru a ne arăta care este tendința finanțelor oamenilor de rând de la noi din țară și numai.

Din nefericire, veștile pe care ni le dau statisticienii europeni nu sunt deloc unele de natură să ne aducă vreun strop de bucurie sau optimism.

Sărăcia, o problemă reală în România

Potrivit datelor oficiale, veniturile nete ale gospodăriilor din România au înregistra o scădere în 2021. Ponderea populaţiei care a declarat o scădere a venitului gospodăriei este de 5,4% în România.

Prin comparație, la nivelul întregii Uniuni Europene, 84% din populație spunea că trăiește în gospodării cu venituri nete constante, în cazul a 66,5% sau în creștere, respectiv 17,5%, față de anul 2020.

În schimb, în Uniunea Europeană, 16% din populație spune că, în 2021, gospodăria sa a înregistrat o scădere a veniturilor nete.

Chiar dacă pentru anul în curs Eurostat încă nu are date pentru a încheia o analiză, e foarte probabil ca datele ce vor apărea referitoare la 2022 să fie unele chiar mai deteriorate decât cele de anul trecut. Multiplele crize ce au lovit economiile europene în acest an și-au spus cuvântul asupra banilor pe care le au gospodăriile din țara noastră.

Cel mai grav aspect constă în faptul că previziunile pentru 2023 sunt destul de sumbre. Deși Guvernul a luat o serie de măsuri sociale menite să protejeze puterea de cumpărare a românilor, se anticipează o creștere a șomajului, iar inflația se va menține la cote înalte, de două cifre procentuale, chiar și o bună parte din 2023.