Banii dispar din contul de pensie Pilon 2. E posibil să nu mai primești nimic la bătrânețe? Cel mai negru scenariu, detaliat
7,85 de milioane de români contribuie lunar la Pilonul 2 de pensii private, în speranța că vor beneficia de venituri mai generoase, când vor ieși din câmpul muncii, în comparație cu pensia oferită de stat.
Din nefericire pentru persoanele care cotizează, situația nu e deloc „roz” în acest moment. Dacă și tu contribui și-ți verifici contul acum, vei constata că ai mai puțini bani. Vom explica, în rândurile de mai jos, ce se întâmplă și care e explicația pentru aceste pierderi, dar mai ales cât de departe se poate ajunge.
În primele trei luni din 2022, suma medie pe care un român o deține în propriul său cont de pensii a înregistrat o scădere, evaluată la 0,4%, comparativ cu perioada similară a anului trecut. Potrivit unor date economica.net, deprecierea a atins valoarea de 11.537 de lei, aceasta fiind prima scădere trimestru la trimestru înregistrată în istoria de 14 ani a sistemului.
Situația este delicată din perspectiva randamentelor obținute de administratorii fondurilor de pensii private. Primul trimestru din acest an a adus valori negative pentru aceste randamente, la toți cei șapte administratori prezenți pe piața autohtonă! Vorbim despre o diminuare a ratei de rentabilitate spre 4,5%, de la peste 6% cât era în martie 2021.
Scăderea e pusă de experții economici pe seama deprecierii cotațiilor la care se tranzacționează titlurile de stat ale României.
Conform datelor puse la dispoziție de Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), în perioada 2008-2021 performanţa Pilonului II a depăşit substanţial inflaţia cumulată din această perioadă. În prezent, însă, pieţele financiare în special şi economiile statelor în general traversează un episod negativ, pe de-o parte din cauza războiului din Ucraina, pe de altă parte din cauza inflaţiei record care afectează toate statele lumii, criză plecată de la preţurile energiei şi altor materii prime. Analiștii economici arată cu degetul către războiul din Ucraina, ca principal motiv al scăderii ratei de rentabilitate.
Poți pierde toți banii din contul de la Pilonul 2, fără să faci tu nimic? Iată răspunsul
Se pare că, potrivit legii, contribuabilii sunt asigurați, măcar la nivel de bază. Adica nu intră în discuție șansa de a ajunge la pensionare, de a-ți cere drepturile financiare și de a nu primi nimic. În cel mai rău caz, vei primi fix cât ai cotizat.
Desigur că nu ai cum să te bucuri, deoarece în 10,15 sau 20 de ani banii de astăzi nu vor mai avea aceeași valoare, din cauza inflației. Ideea contribuțiilor la aceste fonduri este să obții un randament și de preferat unul care să acopere inflația. Totuși, decât deloc, e bine chiar și așa!
Prin urmare, nu există riscul să pierzi tot!
„Conform art.135 alin. (2) din Legea 411/2004, suma totală cuvenită pentru pensia privată nu poate fi mai mică decât valoarea contribuţiilor plătite, diminuate cu penalităţile de transfer şi comisioanele legale.
Dacă activul scade sub acest nivel, administratorul este obligat să aducă diferența până la suma minimă garantată. Acesta este și scopul provizioanelor pe care autoritățile le impun administratorilor. Chiar și dacă administratorul nu are capacitatea de a acoperi diferențele, contribuția este garantată prin Fondul de Garantare a Drepturilor din Sistemul de Pensii Private”, conform economica.net.