Băncile se joacă cu nervii românilor: „Ne pare rău că ați dat avansul de casă, dar nu vă dăm banii”. Vine haosul în imobiliare, din 2023

de: Mădălina Bahrim
30 12. 2022
bancile-ii-refuza-de-romani-credite-imobiliare-2023

Ies la iveală informații conform cărora tot mai mulți români ce sperau să-și cumpere o locuință prin credit bancar se lovesc de refuzul final al băncilor, deși inițial li se aprobase creditul.

Deși situația pare desprinsă din filmele de comedie, are o explicație cât se poate de simplă și de logică, în fapt. Ca să înțelegem ceea ce se întâmplă, trebuie să punctăm câteva aspecte de context, ce vor face lumină în aceste cazuri.

De ce refuză băncile să mai dea românilor bani pentru locuințe? Mulți vor rămâne în chirie ani de zile de acum încolo, altă șansă n-au

Ai auzit, cu siguranță, de scumpirea dobânzii cheie de către BNR. Ca urmare a inflației, banca noastră centrală a decis să încerce să combată scumpirile prin creșterea dobânzii cheie și înăsprirea politicii monetare. Acest lucru s-a reflectat imediat în costul ratelor lunare pentru creditele aflate deja în derulare, dar acum vedem că-i afectează și pe acei români care doresc să se împrumute de acum încolo.

Practic, băncile sunt din ce în ce mai dure când vine vorba despre a accepta să acorde un credit, iar mulți români care se încadrau inițial pentru un împrumut nu mai sunt astăzi eligibili fiindcă dobânzile crescute le ridică gradul de îndatorare peste limita admisă. Practic, dacă ai salariu aproape la limită cu gradul de îndatorare, deci acoperi la limită costul ratei lunare, ai mari șanse să nu mai primești împrumutul, odată ce dobânzile cresc, fiindcă băncile își fac un calcul când îți dau banii și vor să se asigure că ai de unde să plătești, dar îți mai rămân și bani pentru a trăi decent restul lunii.

Așa se face că azi asistăm la situații în care românii au dat avansul pentru casă, în urmă cu câteva luni, dar acum sunt sunați de instituțiile financiare și li se spune că nu mai pot accesa creditul. Bineînțeles că oamenii vor primi banii înapoi, dar problema este că mulți români nu vor mai putea să-și cumpere locuința și, cel mai probabil, vor fi nevoiți să locuiască în continuare cu părinții sau în chirie.

Pe de altă parte, la cum decurg lucrurile pe piața dobânzilor și la previziunile pe care le avem conturate de analiști pentru anii următori, e posibil ca acestor oameni să li se facă un bine în acest moment, deși azi nu-l percep așa.

Unii dintre ei e posibil să facă rost de un avans mai mare și să încerce din nou să depună dosarul la bancă, cu șanse mai mari de a fi aprobat, deoarece avansul mai generos scade costul ratei lunare, în timp ce alții vor depune eforturi pentru a primi o mărire de salariu, aspect ce, din nou, le-ar fi avantajos în cazul în care nu vor să amâne achiziționarea locuinței.