Avertismentul UNICEF: copiii sunt în pericol de moarte în Africa. Cum îi afectează seceta severă

de: Ozana Mazilu
24 08. 2022

Seceta, anul acesta, a fost cea mai gravă din ultimii 40 de ani.  Ca urmare, copiii care se confruntă cu urmările secetei severe în Cornul Africii a crescut cu peste 40% în decurs de două luni.

Conform Fondului Naţiunilor Unite pentru Copii, UNICEF, în perioada februarie-aprilie, numărul de copii care se confruntă cu impactul secetei, inclusiv foametea acută, malnutriţia şi setea, a crescut de la 7,25 milioane la cel puţin 10 milioane.

Astfel, agenţia ONU a revizuit apelul său de urgenţă de la 119 milioane de dolari la aproape 250 de milioane, apel ce reflectă nevoia în creştere în această regiune. Mai mult de 1,7 milioane de copii din Etiopia, Kenya şi Somalia au nevoie de tratament urgent pentru „malnutriţie severă acută”, potrivit UNICEF. Dacă nu va ploua în următoarele săptămâni, cifra ar putea creşte la două milioane.

„Dacă nu vom acţiona acum, vom vedea o avalanşă de decese în rândul copiilor în următoarele săptămâni”, a avertizat Mohamed Fall, directorul regional al UNICEF pentru Africa de est şi de sud.

„Foametea este chiar după colţ”, a adăugat acesta.

Seceta afectează milioane de copii din Africa

Anii consecutivi de precipitații sub medie în Cornul Africii au creat una dintre cele mai grave situații de urgență legate de climă din ultimii 40 de ani. Seceta prelungită obligă familiile să-și părăsească casele în căutare de hrană și apă, punându-le în pericol sănătatea, siguranța și educația.

În cazul în care nu ai avut ocazia să simți pe pielea ta seceta acută din acest an, un nou avertisment al Comisiei Europene pune în context dezastrul climatic cu care se confruntă întreaga planetă, dar mai ales o mare parte din bătrânul continent.

Comisia Europeană, citată de DPA, a publicat recent cel mai crunt avertisment legat de amploarea efectelor încălzirii globale. Oficialii de la Bruxelles au concluzionat că, la această oră, ne confruntăm cu ceea ce pare a fi ”cea mai gravă secetă înregistrată în ultimii cel puțin 500 de ani”.

În mod previzibil, există zone mai mult sau mai puțin afectate de lipsa precipitațiilor, dar, în mod regretabil, România este în vârful piramidei când vine vorba de acest subiect, alături de anumite zone din Ungaria, nordul Italiei și sud-estul Franței. Ca o mențiune importantă, aceleași teritorii s-au confruntat cu un nivel important de secetă și în primăvară.