Austriecii cu afaceri în România, ieșire în forță în fața boicotului impus de români: noi suntem puternici

de: Mădălina Bahrim
18 12. 2022

După cum știm, România a ratat „la mustață” intrarea în Spațiul Schengen, ca urmare a votului negativ dat de Austria împotriva țării noastre. Din acel moment, unii români, în calitate de persoane fizice sau juridice, s-au gândit să adopte o atitudine de boitcot împotriva marilor companii austriece care fac miliarde pe piețele românești.

Desigur, nu toți românii au adoptat această atitudine, ci vorbim despre acea parte a societății care, bazându-se pe libertatea de opinie și de acțiune, așa a considerat că trebuie să procedeze.

Ei bine, astfel s-a ajuns la situații în care oamenii au decis să închidă conturi bancare la băncile austriece din țara noastră. BCR a fost pe listă, doar că, potrivit conducerii instituției financiare, care deși admite că fiecare client e important, a fost redus numărul celor ce au luat decizia de a nu le mai fi clienți și, prin urmare, banca nu e afectată.

Vicepreședintele BCR, Dana Dima, a oferit detalii despre impactul deciziei de boicot a românilor asupra băncii. Conform ei, „din cei 2,8 milioane de clienți persoane fizice, doar 12 persoane și-au mutat conturile”.

Banca austriacă din România, demonstrație de forță în fața celor 12 români ce și-au închis conturile

Banca spune că e o instituție puternică și, bineînțeles că această decizie a celor 12 persoane nu are niciun efect negativ palpabil asupra afacerilor BCR.

„Îmi asum responsabilitatea de a nu detalia foarte mult pentru fiecare client în parte. Dar nici nici nu aș vrea să minimizez importanța fiecărui client.

Nu reprezintă sub nicio formă un impact în bilanțul băncii, pentru că, dincolo de toate, suntem o bancă solidă, puternic capitalizată, iar efectul celor 12 clienți persoane fizice nu este important (…)

Avem eforturi concrete, la nivel de grup Erste și la nivelul Băncii Comerciale Române, de a informa și de a sprijini demersurile politice și diplomatice și aș vrea să vă spun foarte clar și responsabil că aceste demersuri sunt la nivel de cancelar și de președintele al Austriei, pentru că noi considerăm că România trebuie să fie parte din Europa și trebuie să aibă aceleași drepturi și aceleași responsabilități în același timp ca orice țară din Europa”, a spus Dana Dima, în cadrul unei emisiuni radio.