Ar putea fi singura șansă să oprim scumpirile la energie pentru populație: soluția vine din Germania

de: Alexandru Puiu
24 11. 2022

Giganții din domeniul energetic au anunțat rezultatele financiare pe anul în curs și, dincolo de cei care au intrat în faliment, foarte mulți au un profit net de 5-7 ori mai mare față de aceeași perioadă a anului trecut. Creșterea astronomică a fost confirmată de OMV Petrom și Electrica Furnizare pe plan local, dar se poate observa în majoritatea țărilor europene grav afectate de criza energetică.

În contextul în care distribuitorii și furnizorii de energie s-au opus practicilor de plafonare a tarifelor, autoritățile germane par să fie găsit altă soluție pentru a descuraja practica scumpirilor excesive care a fost îmbrățișată în acest domeniul pe parcursul ultimului an. Conform datelor obținute de Die Welt, ministerul german de Finanțe intenționează să introducă o taxă de nu mai puțin de 33% pentru profiturile excesive ale companiilor cu activități în domeniul petrolului și gazelor naturale.

Cum forțezi giganți energetici să scadă tarifele, varianta nemțească

Die Welt a atras atenția asupra contextului în care autoritățile germane vor să ”sancționeze” prin suprataxare companiile din sectorul petrolului, gazelor naturale, a cărbunelui și cele responsabile de rafinarea petrolului. O analiză simplă a atras atenția asupra faptului că, în cazul giganților din această piață, profiturile în 2022 sunt cu peste 20% mai ridicate decât nivelul mediu al profiturilor pe perioada 2018 – 2021. Din acest motiv, trebuie să plătească o taxă suplimentară.

Un pas important în acest sens a fost luat încă din luna septembrie a acestui an, când statele membre ale Uniunii Europene au ajuns la un consens în ceea ce privește impunerea de taxe pe profiturile excepționale ale firmelor din energie. S-a decis taxarea profiturilor excepționale pentru firmele din domeniul combustibililor fosili ce se aplică în 2022 și 2023, dar și o altă taxă pe veniturile excesive obținute de pe urma creșterii prețului electricității de către producătorii de energie care folosesc surse mai ieftine. Tot atunci au început, s-au inițiat negocierile pentru alte decizii menite să soluționeze, măcar parțial, criza energiei ce pare să copleșească bătrânul continent.

În ceea ce privește utilizarea banilor în plus din impozite, cel puțin în cazul Germaniei, Guvernul vrea să-i folosească pentru a finanța introducerea unui mecanism de frânare a creșterii prețurilor la gaze și electricitate. Estimările sunt că vorbim de trei miliarde de euro, bani în plus la buget.