Anunțul Chinei despre un posibil contact cu extratereștrii ridică multe întrebări

de: Ozana Mazilu
15 06. 2022

China a declarat că giganticul său telescop Sky Eye ar fi putut detecta semne ale civilizațiilor extraterestre, potrivit unui raport al Science and Technology Daily, susținut de stat, care apoi părea să fi șters raportul și postările despre descoperire. Iată ce spune China despre posibilul contact cu extratereștrii.

Semnalele electromagnetice detectate de Sky Eye — cel mai mare radiotelescop din lume — diferă de cele captate anterior, iar echipa le investighează în continuare, se arată în raport, citându-l pe Zhang Tonjie, om de știință al unei echipe de căutare a civilizației extraterestre co-fondată de Universitatea din Beijing, Observatorul Național Astronomic al Academiei Chineze de Științe și Universitatea din California, Berkeley, conform Bloomberg.

Nu este clar de ce se pare că raportul a fost eliminat de pe site-ul Science and Technology Daily, publicația oficială a ministerului chinez de știință și tehnologie, deși știrea începuse deja să fie populară pe rețeaua de socializare Weibo și a fost preluată de alte instituții media, inclusiv de cele administrate de stat.

Ca referință, în septembrie 2020, Sky Eye, care se află în provincia Guizhou din sud-vestul Chinei și are un diametru de 500 de metri, a lansat oficial o căutare pentru viața extraterestră. Echipa a detectat două seturi de semnale suspecte în 2020 în timp ce procesa datele colectate în 2019. Astfel, a găsit un alt semnal suspect în 2022 din datele de observare a exoplanetelor, a spus Zhang, potrivit raportului.

Sky Eye din China joacă un rol critic în căutarea civilizațiilor extraterestre, a spus Zhang. Semnalele suspecte ar putea fi totuși și un fel de interferență radio și necesită investigații suplimentare, a adăugat el.

Cum s-ar putea deplasa extratereștrii pe distanțe uriașe

Potrivit unui studiu publicat în Jurnalul Internațional de Astrobiologie, extratereștrii ar putea folosi planete rătăcitoare care fie au fost doborâte din sistemul din care provin ca o minge de snooker din cauza unui eveniment gravitațional, fie au fost formate în exterior — ca alternative la navele spațiale.

Studiul vine de la un profesor de fizică și astronomie la Houston Community College, pe nume Irina Romanovskaya, care a declarat pentru Motherboard că, deoarece planetele rătăcitoare sunt greu de detectat în întunericul interstelar, ar putea exista un număr substanțial de astfel de ”lumi”. „Acest lucru crește șansa ca unele civilizații extraterestre avansate, dacă există, să poată face o plimbare pe planete care plutesc liber”, a spus Romanovskaya. „De aceea numesc astfel de civilizații ipotetice autostopiști cosmici”.

Deși nu ar extrage energie dintr-o stea precum planetele obișnuite, se pare că aceste lumi nomade ar putea fi încă locuibile. Ar putea avea oceane subterane, atmosfere cu suficient hidrogen pentru a le conserva și suficientă căldură reziduală pentru a furniza energie pentru o perioadă substanțială de timp.