Anul 2022 și vacanțele românilor: câți au stat în țară, câți au plecat în afară, când

de: Alexandru Puiu
27 12. 2022

După câțiva ani de pandemie, românii abia au așteptat să iasă din casă, chiar dacă unele vacanțe au fost semnificativ mai scumpe decât în urmă cu câțiva ani. Luna perfectă pentru o pauză departe de domiciliu pare să fie august, atât pentru deplasări în interiorul granițelor, cât și în afară, aceasta este concluzia unui nou raport publicat de INS.

Foarte mulți români au ales să plece în afara țării în 2022. Cei care au făcut-o de plăcere au ales luna august în cea mai mare parte a timpului. Cei care au făcut-o pentru business, au ales iunie pentru călătoriile interne în proporție de 15,9%, respectiv mai pentru călătoriile externe, în proporție de 18,5%, conform datelor agregate de Institutul Național de Statistică.

Ce se întâmplă cu vacanțele românilor

În privința obiceiurilor de cazare în deplasare, acestea nu au suferit schimbări semnificative. Majoritatea românilor optează pentru vacanțe de relativ scurtă durată, până la 4 înnoptări, dar și pentru cazarea la prieteni și rude.

Ca să înțelegi mai bine interesul românilor pentru această activitate, merită să te uiți ai în vedere un detaliu simplu. Numărul călătoriilor turistice efectuate de rezidenţi în primele nouă luni ale anului a fost de 14.096.300, ponderea călătoriilor pentru vacanţe în total călătorii fiind de 93,5%, pentru călătoriile de afaceri şi motive profesionale de 1,5%, iar pentru alte motive (pelerinaj religios, tratament medical etc) de 5%, conform Economica.net.

Cele mai multe călătorii au implicat între una și trei înnoptări, aproximativ 61,9% dintre totalul călătoriilor de business și 58,2% din totalul deplasărilor de relaxare. La prieteni și rude s-au cazat aproximativ 48,3% dintre cei care au plecat de acasă, în timp ce 28,3% au optat pentru hoteluri și unități similar, iar în alte unități de cazare (cabane turistice, pensiuni turistice, pensiuni rurale, bungalouri, spaţii de cazare pe nave) au mers aproximativ 13,9% dintre turiști. Doar 9,5% dintre turiști au mers la camere și apartamente de închiriat, respectiv case vacanță proprietate privată.

În materie de destinații, în proporţie de 97,7% călătoriile pentru vacanţe în străinătate au avut ca destinaţie ţări din Europa, ţările Uniunii Europene reprezentând 88,4% din totalul acestor călătorii. Din totalul de 49.352.300 de înnoptări înregistrate pentru vacanţe, 83,2% au fost realizate în România şi 16,8% în străinătate, se mai arată în studiul celor de la INS.