ANAF trimite multor contribuabili acest document, acasă: ce înseamnă și ce obligații ai

de: Mădălina Bahrim
27 05. 2022

Experții în fiscalitate atrag atenția asupra faptului că, în ultima perioadă, Fiscul trimite mai multor contribuabili avize de verificare a situației fiscale personale. Vorbim despre contribuabili din mai multe zone geografice ale țării, dar și din varii domenii de activitate. Vorbim, în cele ce urmează, despre semnificația acestui document și obligațiile care intervin odată cu el.

Specialiștii EY România punctează faptul că oamenii ce au fost transparenți cu veniturile lor în relația cu ANAF nu au motive de îngrijorare.

„Nu te speria dacă nu te afli în situația de a fi ascuns veniturile obținute și de a nu-ți fi plătit obligațiile fiscale. Dacă primești un asemenea aviz de verificare, nu înseamnă automat că Fiscul te consideră necinstit sau că te suspectează de vreun prejudiciu adus statului. Avizul este semnul că analiza de risc efectuată de organul fiscal (procedură netransparentă și care nu poate fi contestată) a identificat diferențe între veniturile estimate și cele declarate. Diferența trebuie să fie de minim 10%, dar nu mai puțin de 50.000 lei între veniturile estimate de ANAF și veniturile declarate de tine în perioada impozabilă”, conform expertilor EY.

De reținut că verificarea situației fiscale personale poate viza orice persoană fizică, nu numai persoanele ce dețin o avere considerabilă, așa cum s-a întâmplat în urmă cu ceva timp. Atunci, ANAF a întocmit o listă cu câteva mii de nume, a selectat câteva sute și a verificat câteva zeci.

ANAF nu vrea neapărat să te verifice. Atunci ce urmărește Fiscul?

Ei bine, tot experții ne spun că scopul Fiscului este, de fapt, nu verificarea, ci creșterea gradului de conformare la prevederile fiscale.

„Scopul verificării nu este acela de a pedepsi contribuabilul pentru orice neconcordanță sau greșeală (care bineînțeles că poate exista, nemaivorbind că, spre exemplu, mulți contribuabili nu știu că trebuie să declare la ANAF inclusiv veniturile obținute din și în străinătate), ci de a crește gradul de conformare”.

Nu uita că legislația fiscală este de partea ta și încă există în vigoare măsuri care te pot ajuta dacă ai debite restante. În acest sens, amnistia fiscală cu privire la debitele cu scadențe anterioare datei de 31 martie 2020 este încă aplicabilă, ea presupunând achitarea debitelor principale în scopul anulării accesoriilor aferente.