Alarmele sună în toată Ucraina, populația este rugată să rămână în adăposturi. Decizia luată de Zelenski pe timp de război

de: Cătălina Burghelea
17 11. 2022

Ucraina anunță că alarmele de raid aerian răsună în toată țara. Alerta are loc la o zi după ce Rusia a lansat cel mai mare atac de până acum asupra infrastructurilor energetice. O persoană a murit în capitala Kiev, unde două blocuri au fost lovite, potrivit France Presse. Pe o hartă actualizată în timp real, cele 20 de regiuni ucrainene erau în stare de alertă la ora locală 10:03 (8:03 GMT), de aceea este necesară o zonă de interdicție aeriană, spun oficialii guvernamentali.

Noi alerte de raid aerian în Ucraina

Update 17 noiembrie, ora 10.26. Alertele de raid aerian au fost declanşate, joi dimineaţă, în aproape toată Ucraina. Sirenele au început să sune în jurul orei 07:40, iar șeful regiunii Nikolaev, Vitali Kim, a raportat deja că au fost reperate primele patru rachete lansate de ruşi. „Primele patru rachete sunt în aer”, a anunțat oficialul ucrainean pe Telegram.

Guvernatorul regiunii Harkov, Oleh Sinehubov, a avertizat în legătură cu posibile bombardamente: „Dragi locuitori din Harkov și din regiune, rămâneți în adăposturi cât mai mult timp posibil, nu ignorați alerta de raid aerian! Există informații privind posibile atacuri cu rachete inamice asupra regiunii noastre”.

Între timp, Parlamentul de la Kiev a prelungit legea marțială și mobilizarea armatei cu 90 de zile. Astfel, data limită a celor două prevederi este acum 19 februarie 2023. Potrivit decretului, după invazia rusă (începută la 24 februarie), forţele armate ucrainene au mai multe drepturi decât pe timp de pace.

Știrea inițială: Guvernul de la Kiev a anunțat sirene de raid aerian în cea mai mare parte a Ucrainei, în dimineața zilei de 16 noiembrie. Alarmele au sunat timp de peste 30 de minute. Începând cu ora 09:50 (ora Kievului), au fost declanșate avertizările aeriene în aproape toată țara, în afară de Crimeea ocupată de ruși. Sirenele anunță amenințarea cu rachete, iar sunetul îi instruiește pe localnici să găsească repede adăpost.

„O zonă de interdicţie aeriană trebuie să fie instituită asupra Ucrainei. Noi am cerut să fie închis cerul, pentru că cerul nu are graniţe. Nu (are graniţe) pentru rachete ieşite de sub control. Nu (are graniţe) pentru ameninţarea pe care o reprezintă pentru vecinii noştri din UE şi NATO”, a spus ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov.

„Aceasta este realitatea despre care am avertizat”, a punctat oficialul de la Kiev, referindu-se la numeroasele apeluri ale Ucrainei către statele membre NATO de a institui o zonă de interdicţie aeriană deasupra țării sale încă de la începutul războiului.

Atacuri masive lansate de ruși

Marți, 15 noiembrie, bombele rusești au lovit clădiri rezidențiale din centrul Kievului, ucigând cel puțin un civil. Jumătate din gospodării au rămas fără energie electrică. Moscova a lansat, de asemenea, rachete și asupra regiunilor Hmelnîțkîi, Rivne, Volîn, Liov, Jîtomîr, Dnipropetrovsk, Poltava și Harkov.

Potrivit lui Yurii Ihnat, purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene Ucrainene, armata rusă a tras aproximativ 100 de rachete asupra Ucrainei, la 15 noiembrie. Primele rapoarte sugerează că o persoană a murit și alte șase au fost rănite în urma bombardamentelor masive.

Alertele de raid aerian au fost pornite în Ucraina, miercuri dimineață, inclusiv în capitala Kiev, din cauza riscului unor posibile atacuri rusești, au declarat oficialii. Autoritățile locale au apelat la Telegram pentru a îndemna locuitorii să se adăpostească. Alarmele sună aproape zilnic în țara condusă de Volodimir Zelenski, deoarece există riscul unor lovituri cu drone kamikaze asupra infrastructurii energetice.