AIEA confirmă spusele Ucrainei. Acuzațiile Rusiei privind o bombă murdare sunt neîntemeiate

de: Anca Lupescu
27 10. 2022

Agenția Internațională pentru Energie Atomică a declarat că „ambele instalații energetice, care apar în declarația Federației Ruse, sunt sub supraveghere Agenției”, făcând referire la acuzațiile din partea rusă conform cărora Kievul ar avea o bombă murdară pe care s-ar pregăti să o detoneze.

AIEA infirmă acuzațiile Rusiei privind o bombă murdară

Declarația a fost făcută de către Oleg Korikov, șeful Comisiei de Reglementare a Energiei Atomice de Stat din Ucraina. Acesta a afirma că Rafael Mario Grossi a vorbit deja public despre acest lucru.

„Centrala atomică este inspectată în fiecare an. Mai mult, ultima inspecție a Agenției a fost acum o lună, inspectorii nu au găsit activități interzise”, a subliniat directorul general al AIEA.

Korikov a spus că Ucraina nu poate folosi deșeurile nucleare.

„Ucraina își îndeplinește obligațiile în temeiul Tratatului privind neproliferarea deșeurilor nucleare. Informam AIEA despre materialul nostru nuclear și intențiile noastre cu privire la materialul nuclear, despre tehnologia pe care o folosim la anumite instalații periculoase pentru radiații și suntem, de asemenea, deschiși la vizite ale AIEA. Inclusiv pentru vizitele neanunțate”, a spus Korikov.

Joe Biden, avertisment pentru Rusia

Totodată, președintele american Joe Biden a avertizat Rusia pe 25 octombrie că utilizarea unei arme nucleare tactice ar fi o „greșeală incredibil de gravă”, după ce Moscova a afirmat că Ucraina se pregătește să folosească o așa-numită bombă murdară pe propriul teritoriu.

Biden a declarat că a petrecut „mult timp” ocupându-se de afirmația Rusiei.

„Permiteți-mi să spun doar că Rusia ar face o greșeală incredibil de gravă dacă ar folosi o armă nucleară tactică”. a declarat Biden reporterilor. „Nu vă pot garanta încă că este vorba de o operațiune cu steag fals. Nu știm. Dar ar fi o greșeală gravă”.

Ucraina și aliații săi suspectează că Rusia ar fi făcut această afirmație pentru a pregăti un atac „sub steag fals” în care ar folosi o așa-numită bombă murdară, dar ar da vina pe Ucraina pentru atac și l-ar folosi pentru a justifica folosirea de către Moscova a armelor nucleare convenționale.

Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, nu a prezentat nicio dovadă pentru această afirmație atunci când a discutat pe 23 octombrie cu omologii săi din mai multe țări NATO, inclusiv Marea Britanie, Franța și Statele Unite, care au respins afirmația după seria de apeluri.

Enerhoatom, operatorul de energie nucleară din Ucraina, a emis o declarație la 24 octombrie în care și-a exprimat îngrijorarea că declarațiile Rusiei „pot indica faptul că Rusia pregătește un act de terorism nuclear”.

Trupele rusești au ocupat din martie centrala nucleară ucraineană Zaporojie, cea mai mare din Europa. Aceasta este în continuare condusă de ingineri ucraineni, deși Rusia a afirmat, după anexarea ilegală a regiunii Zaporojie, că se află pe teritoriul rusesc.