Actrița care s-a luptat cu Statul Român pentru averea lui Octavian Goga: Ilinca Tomoroveanu, în culise
Ilinca Tomoroveanu a fost una dintre cele mai importante actrițe de teatru și film de la noi din țară.
Puțini sunt cei care știu, însă, că aceasta a fost, de asemenea, nepoata poetului și omului politic Octavian Goga, iar asta i-a adus, deopotrivă, și beneficii, dar și destul de multe neplăceri.
Cine a fost Ilinca Tomoroveanu
Marea actriță s-a școlit pe „băncile” Institutului de Artă Teatrală și Cinamtografică din București, absolvind această instituție de învățământ în anul 1964.
S-a lansat oficial în filmul Darclee, unde a interpretat un rol minor, de figurație. Mai târziu, apărea, de asemenea, într-un alt film numit Mândrie, lansat în 1960.
La teatru s-a remarcat în 1964, când a jucat pentru prima dată rolul Cristinei, în piesa Moartea unui Artist, pe scena Teatrului Național din București.
În 1990 devenea membru cu acte UNITER, intrând în senatul instituției nouă ani mai târziu.
Peste ani, mai exact în 2005, Ilinca Tomoroveanu era numită în funcția de director adjunct artistic la Teatrul Național „Ion Luca Caragiale”. Totuși, ea a continuat să și joace pe scenă, întrucât o asemenea pasiune nu are cum să pălească.
A fost căsătorită cu Traian Stănescu, iar între cei doi se spune că a existat dragoste la prima vedere.
Dincolo de viața artistică, Ilinca Tomoroveanu se lupta pentru averea unchiului ei, Octavian Goga.
Prin testament, Octavian Goga ar fi lăsat toată averea Venturiei, soția sa. Însă în 1966, aceasta a binevoit să doneze totul Statului Român.
În 2015, nepoţii acesteia au reușit, însă, anularea testamentului, spre marea bucurie a tuturor.
În joc era un domeniu de 24 de hectare, dar și un conac impresionant ce găzduia colecții de o valoare inestimabilă, printre care tablouri semnate de Camil Ressu, Ștefan Luchian, Nicolae Grigorescu sau Nicolae Tonitza.
În data de 2 mai 2019, actrița se stingea din viață la București, la vârta de 77 de ani.