Activitățile casnice, reglementate oficial în România: ce trebuie să știi despre noua lege, ca să n-ai probleme cu statul
Activitățile casnice din România sunt reglementate din punct de vedere fiscal, conform unui proiect de lege care tocmai a fost adoptat de Executivul de la București.
Românii trebuie să știe că, odată cu intrarea în vigoare a noii legi, nu va mai fi permisă munca la negru, așa cum se practica, de obicei, în aceste tipuri de servicii prestate.
Avantaje pentru angajați, dar și pentru angajatori
Guvernul susține că legea nu încurcă pe nimeni, ba chiar vine la pachet cu reglementări clare, cu o fiscalizare transparentă, menită să faciliteze ambele părți, respectiv atât angajatorul, cât și angajatul – prestatorul de servicii casnice.
Conform oficialilor guvernamentali, de acum încolo vor fi facilitate accesarea serviciilor de către angajatori și remunerarea corespunzătoare a prestatorilor.
Unul dintre avantajele notabile care vin în sprijinul angajaților este acela că aceste persoane vor beneficia de asigurări medicale, dar și contribuție pentru pensie, aspect ce nu exista până la prezentele reglementări legislative.
Conform legii, calitatea de asigurat în sistemul asigurărilor de sănătate se obține în situația în care prestatorul casnic preschimbă în numerar un număr de cel puțin 50 de tichete de activități casnice într-o lună calendaristică. Vorbim, mai exact, despre tichete în valoare totală de 750 de lei. Eligibile sunt persoanele care au vârsta de cel puțin 16 ani, ne mai indică noile măsuri.
Aproximativ 1,2 milioane de persoane ar putea obţine dreptul la asigurări de sănătate şi la pensie, odată cu adoptarea acestui proiect.
Proiectul, care a fost asumat de guvern prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) trimis la Comisia Europeană, prevede, printre altele, că plata se va face prin intermediul unor tichete tipărite de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM). Suma netă care revine prestatorului casnic pentru un tichet de muncă de 15 lei va fi de 11,62 lei (ceea ce reprezintă 77,46% din valoarea nominală a tichetului de muncă). 22,53% din valoarea nominală a tichetului de muncă reprezintă contribuții și impozit.
Trebuie menționat și faptul că baza de calcul pentru CAS, pentru CASS și pentru aplicarea impozitului pe venit este 50% din valoarea nominală a unui tichet de muncă, adică 7,5 lei.