A treia zi la rând fără coridoare umanitare. Rusia nu permite evacuarea oamenilor din Ucraina

A treia zi la rând fără coridoare umanitare. Rusia nu permite evacuarea oamenilor din Ucraina

Ucraina a transmis marți că Rusia nu permite, din nou, evacuarea civililor din orașele atacate. Vicepremierul Irina Vereșciuk a declarat de curând că rușii refuză organizarea culoarelor pentru refugiați, acordul nefiind acceptat. Ea a mai precizat, totodată, că bombardamentele continuă intens în regiunea Donbas din estul Ucrainei, unde Rusia a lansat o ofensivă majoră.

Rusia nu permite organizarea de coridoare umanitare

Nu vor fi deschise coridoare umanitare pentru evacuarea civililor prinși în zonele de conflict pentru a treia zi consecutiv, a anunțat Ucraina, precizând că nu a existat un acord cu Rusia în acest sens.

Vicepremierul Irina Vereșciuk a declarat, de asemenea, că bombardamentele continuă intens în regiunea Donbas din estul Ucrainei, unde Rusia a lansat o ofensivă majoră după ce nu a reușit să captureze capitala Kiev.

Vereșciuk a precizat, într-un mesaj postat pe contul de Telegram, că trupele lui Putin „refuză să deschidă un coridor“ pentru a evacua civilii din orașul-port asediat Mariupol către Berdiansk.

Potrivit oficialului ucrainean, au avut loc „negocieri dificile“ cu Rusia în încercarea de a amenaja coridoare umanitare în regiunea de sud Herson și în regiunea Harkov din estul Ucrainei, transmite BBC.

Pe măsură ce bombardamentele și atacurile rușilor continuă, civilii din Mariupol se află într-o situație de-a dreptul disperată. O bună parte dintre ei s-au refugiat la Azovstal, alături de militarii ucraineni care se opun cuceririi orașului-port, în ciuda ultimatumului lansat de ruși pentru cedarea Mariupol.

Citește și: Orașul pe care rușii au reușit să îl captureze în estul Ucrainei: „Apărătorii noștri au fost nevoiți să se retragă“

Rusia le cere „tuturor militarilor“ din Ucraina să „depună armele“

Kremlinul a început, marți, „o altă etapă“ în războiul din Ucraina, potrivit anunțului făcut de ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.

Oficialul rus a declarat, într-un interviu acordat postului de televiziune India Today, că noua etapă va fi un „moment important“ în război, care a intrat deja în a opta săptămână.

„Începe o altă etapă a acestei operațiuni (în estul Ucrainei) și sunt sigur că acesta va fi un moment foarte important al întregii operațiuni speciale“, a spus Lavrov.

Tot marți, Rusia a îndemnat întreaga armată a Ucrainei să „depună armele“ și pe ultimii apărători de la Mariupol să-şi înceteze „rezistența smintită“. Apelul a fost lansat după ce Kievul a informat că Moscova a lansat o ofensivă majoră în estul separatist ucrainean.

„Nu vă forţaţi norocul. Luaţi singura decizie corectă, de a înceta operaţiunile militare şi a depune armele“, le-a transmis ministrul rus de Externe forţelor ucrainene.

Ministerul rus a promis o „salvare a vieții“ combatanţilor ucraineni de la Mariupol, care se află în continuare în instalaţia industrială Azovstal, dacă aceștia se predau marți.

Citește și: