Orașul pe care rușii au reușit să îl captureze în estul Ucrainei: „Apărătorii noștri au fost nevoiți să se retragă“

Orașul pe care rușii au reușit să îl captureze în estul Ucrainei: „Apărătorii noștri au fost nevoiți să se retragă“

Rusia a reușit să captureze primul oraș în „noua ofensivă“ din estul Ucrainei, trupele lui Zelenski fiind nevoite să se retragă din localitate, care este acum „sub controlul orcilor“. Cel puțin 200 de civili au fost uciși în bombardamente, transmit autoritățile ucrainene. Serhiy Gaidai, guvernatorul regiunii Lugansk, a declarat că rușii au atacat „din toate părțile“.

Rușii au capturat primul oraș în noua ofensivă din estul Ucrainei

Trupele ucrainene au fost nevoite să se retragă din orașul Kreminna, care este acum „sub controlul orcilor“, a informat administrația regională din Lugansk, care anunța încă de luni noapte că localitatea a fost capturată de la trupele ucrainene.

Autoritățile ucrainene au transmis că cel puțin 200 de persoane ar fi fost ucise în bombardamente. Kreminna, un oraș aflat la aproximativ 100 de kilometri sud-est de capitala Ucrainei, are un număr de peste 18.000 de locuitori. Acesta pare a fi primul oraș capturat în noua ofensivă rusă din estul Ucrainei, relatează Reuters.

„Kreminna se află sub controlul orcilor, care au intrat în oraș. Apărătorii noștri au fost nevoiți să se retragă. Au mers însă în noi poziții și continuă să se lupte cu armata rusă“, a declarat marți Serhiy Gaidai, guvernatorul regiunii Lugansk.

Forțele ruse au atacat „din toate părțile“, a adăugat el.

„Este imposibil de calculat numărul morților în rândul populației civile. Avem statistici oficiale – aproximativ 200 de morți, dar în realitate sunt mult mai mulți“, a spus Gaidai, fără a preciza însă perioada în care s-ar fi înregistrat aceste victime.

Citește și: Putin spune că nu a avut de ales decât să oprească „genocidul“ din Donbas: „Forțele ruse au acționat eficient și nobil“

Detalii șocante despre cum au intrat rușii în Kreminna

În regiunea Lugansk se dau lupte de stradă. Trupele lui Putin au pătruns, în noaptea de luni spre marți, în zona de Est a regiunii ucrainene, în localitatea Kreminna. Anunțul a fost făcut de şeful administraţiei militare regionale, Serghii Gaidai, într-un mesaj postat pe rețelele de socializare.

„Trupele rusești au ajuns în Kreminna. Sunt lupte de stradă. Aceștiau au venit după ei cu o cantitate uriașă de echipament. Ofensiva a început“, a transmis Gaidai.

Invadatorii ruși au forțat apărarea ucraineană la Kreminna, dar și în alte localități învecinate, în încercarea de a înainta atât în Lugansk, cât și în Donețk.

Președintelui rus, Vladimir Putin, justifică tragedia invocând„misiunea militară specială“ din Ucraina.

Kremlinul dă ultimatum Armatei Ucrainei

Reamintim că Rusia a început, marți, „o altă etapă“ în războiul din Ucraina, potrivit anunțului făcut de ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.

Oficialul rus a declarat, într-un interviu acordat postului de televiziune India Today, că noua etapă va fi un „moment important“ în război, care a intrat deja în a opta săptămână.

„Începe o altă etapă a acestei operațiuni (în estul Ucrainei) și sunt sigur că acesta va fi un moment foarte important al întregii operațiuni speciale“, a spus Lavrov.

Tot marți, Rusia a îndemnat întreaga armată a Ucrainei să „depună armele“ și pe ultimii apărători de la Mariupol să-şi înceteze „rezistența smintită“. Apelul a fost lansat după ce Kievul a informat că Moscova a lansat o ofensivă majoră în estul separatist ucrainean.

„Nu vă forţaţi norocul. Luaţi singura decizie corectă, de a înceta operaţiunile militare şi a depune armele“, le-a transmis ministrul rus de Externe forţelor ucrainene.

Citește și: