Trupele ruse vor prelua controlul asupra orașului Mariupol, în zilele următoare. Ce se întâmplă cu Donbas

Trupele ruse vor prelua controlul asupra orașului Mariupol, în zilele următoare. Ce se întâmplă cu Donbas

Trupele ruse vor prelua complet orașul-port Mariupol în următoarele zile, a transmis Institutul pentru Studiul Războiului. Dacă nu încercuiesc forțele ucrainene din zona frontului de est, invadatorii nu vor reuși să cucerească tot Donbasul, se arată în evaluarea privind războiul, publicată în noaptea de joi spre vineri de ISW. Mai multe detalii, în continuare.

Rușii vor prelua complet orașul Mariupolul

Joi, 7 aprilie, invadatorii ruși au transmis că au capturat centrul orașului portuar Mariupol, în vreme ce forțele ucrainene păstrează poziții în sud-vestul orașului, informează Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) din SUA, în evaluarea privind războiul, publicată în noaptea de joi spre vineri.

Afirmațiile Moscovei nu au putut fi verificate în mod independent de către ISW, care subliniază că nu mai există informații confirmate privind luptele din centrul orașului Mariupol din data de 2 aprilie. Potrivit Institutului pentru Studiul Războiului, trupele lui Vladimir Putin vor captura probabil întreaga zonă în următoarele zile.

Din evaluare mai reiese și că unitățile ruse își vor concentra puterea de luptă pentru o ofensivă majoră în oblasturile Donețk și Luhansk în următoarele zile. În ultima vreme, oficialii civili și militari ucraineni au continuat să avertizeze locuitorii din Mariupol să plece înainte de o probabilă ofensivă rusă.

Trupele ruse vor încerca probabil să regrupeze și să redistribuie unitățile retrase din nord-estul Ucrainei pentru a sprijini o ofensivă, însă este puțin probabil ca aceste unități să permită o pătrundere rusă (mai multe detalii AICI).

Citește și: BBC: De ce este atât de important orașul Mariupol pentru ruși

Rusia face eforturi pentru a strânge soldați

În ultimele 24 de ore, militarii ruși nu au înregistrat niciun avans teritorial de-a lungul axei Izium-Slovyansk. ISW spune că este puțin probabil ca rușii să reușească să captureze cu succes regiunile Donețk și Luhansk, dacă unitățile din Izium nu reușesc să încercuiască forțele ucrainene pe linia de front din estul Ucrainei.

De asemenea, forțele ruse întâmpină probleme în a face rost de soldați și ehipamente care să sprijine lupta în Ucraina. Eforturile lui Putin de a genera forțe de înlocuire și de a produce noi echipamente militare continuă să se confrunte cu provocări.

Ieri, Statul Major General ucrainean a raportat că armata rusă a început să strângă soldați care au fost eliberați din serviciul militar începând cu 2012, convocându-i pentru o perioadă specială de pregătire de trei luni înainte de desfășurarea în unități active.

Mai mult, Statul Major a declarat că unitățile ruse retrase din nord-estul Ucrainei locuiesc în prezent în tabere de corturi, confruntându-se cu un moral în scădere.

Citește și: