Se cere evacuarea totală a oamenilor din Mariupol. Orașule e în pragul unei catastrofe umanitare

Se cere evacuarea totală a oamenilor din Mariupol. Orașule e în pragul unei catastrofe umanitare

Orașul asediat Mariupol este în pragul unei catastrofe umanitare, astfel că primarul cere evacuarea totală a omenilor. Vadym Boichenko a declarat că aproximativ 160.000 de civili sunt blocaţi în oraş, fără apă, hrană, energie electrică sau medicamente. 26 de autobuze au fost pregătite pentru evacuarea civililor din oraș, însă forțele ruse nu au vrut să le acorde trecere în siguranţă, a declarat edilul. „Federaţia Rusă se joacă cu noi“, a spus el. Mai multe detalii, în continuare.

Mariupol, în pragul unei catastrofe umanitare. Se cere evacuarea totală a orașului

Orașul-port Mariupol, din sudul Ucrainei, aflat sub ocupație rusă, este în pragul unei catastrofe umanitare și trebuie evacuat complet, a transmis primarul oraşului, Vadym Boichenko, citat de Reuters.

Potrivit edilului, circa 160.000 de civili sunt blocaţi în oraş, fără energie electrică, fără apă, hrană, medicamente și fără comunicații. 26 de autobuze așteptau să evacueze locuitorii blocați în Mariupol, însă forţele ruse nu au fost de acord să le acorde trecere în siguranţă, a continuat el.

„Federaţia Rusă se joacă cu noi“, a spus primarul.

De cealaltă parte a baricadei, Rusia neagă informațiile potrivit cărora ar viza civilii și dă vina pe Ucraina pentru eşecul repetat de a conveni asupra unor coridoare sigure pentru evacuarea ucrainenilor.

Citește și: Crucea Roșie nu poate ajuta Mariupol, dacă Rusia și Ucraina nu asigură culoare umanitare

Ucraina refuză să predea orașul

Ucraina respinge apelurile Rusiei de a preda orașul portuar Mariupol, unde locuitorii se confruntă cu lipsuri grele, într-o criză umanitară care sporește presiunea asupra liderilor europeni de a înăspri sancțiunile împotriva Moscovei, transmite Reuters.

Apelurile rusești ca forțele ucrainene din Mariupol să depună armele în schimbul deschiderii unor coridoare umanitare au fost respinse de Guvernul ucrainean.

„Nu poate fi vorba de nicio capitulare, de depunerea armelor“, a declarat portalul de știri Ukrainska Pravda, care a citat vicepremierul ucrainean Iryna Vereshchuk. „Am informat deja partea rusă despre acest lucru“.

De când Rusia a invadat Ucraina, pe 24 februarie, Mariupol a suferit unele dintre cele mai grele bombardamente. În timp ce luptele fac ravagii pe străzile din jurul lor, mulți dintre cei 400.000 de locuitori rămân blocați în oraș.

Citește și: