50 lei pachetul de țigări în România: e vorba despre o taxă, mulți se vor lăsa de fumat
Fumatul nu este doar un viciu foarte nesănătos, ci unul care te poate duce în sapă de lemn, mai ales în condițiile în care există posibilitatea ca prețul unui singur pachet să coste enorm, aproape dublu, în foarte scurt timp.
Conform unor modificări legislative adoptate de Comisia Europeană, este posibil să vedem evoluții nefavorabile ale prețurilor la țigări, în Europa Centrală și de Est.
În linii mari, este vorba despre o taxă de vaping și impozitarea mai agresivă aplicată industriei de tutun. Concret, vorbim de dublarea accizelor în statele membre care au taxe scăzute la țigări, după cum se poate vedea într-un proiect de document al Comisiei Europene văzut de Financial Times.
Totuși, există și avantaje, iar acestea vizează în mod direct banii la bugetul de stat. Țările membre UE se vor bucura de venituri suplimentare de 9,3 miliarde de euro. În final, scopul declarat al acestui proiect este de formare a unei generații fără tutun până în 2040, în timp ce până în 2025 se dorește reducerea consumului de tutun în rândul cetățenilor UE de la 25% în prezent până la 20%. În condiții ideale, același procent va fi de 5% din populație în 2040. Oficialii de la Bruxelles sunt optimiști că aceste taxe ”ar contribui la eforturile de sănătate publică rezultate din reducerea consumului de tutun.” Toate statele UE trebuie să fie de acord până la transpunerea inițiative în legislațiile locale ale țărilor din blocul comunitar.
Mulți români se vor lăsa de fumat. Un pachet de țigări devine un bun de mare lux
Gilda Lazăr, director Corporate Affairs & Communications la JTI România, Moldova şi Bulgaria, e de părere că am putea ajunge să plătim chiar și 10 euro pe un pachet de țigări.
„Proiectul noii Directive de taxare a produselor din tutun, prin care Comisia Europeană propune dublarea accizei la ţigarete, obţinut „pe surse” de Financial Times şi detaliat într-un articol recent, a fost cel mai probabil o încercare de a testa pieţele, lucru demonstrat şi de amânarea prezentării oficiale a documentului. Dacă proiectul ar fi aprobat aşa cum a apărut în FT, nu doar industria de profil ar avea de suferit, ci şi statele membre din centrul şi estul Europei.
Potrivit documentului menţionat, accizele minime ar urma să crească de la 1,80 la 3,60 euro pentru un pachet de 20 de ţigarete. Ceea ce înseamnă că preţurile produselor în România sau Bulgaria s-ar putea apropia de cele mai ridicate din vest, cum ar fi Franţa, cu circa 10 euro pentru un pachet. Cu alte cuvinte, Bruxelles vrea preţuri ca în vest cu salariile din est”, a explicat specialista.