20 de gifuri educaționale care te învață mai multe decât o carte

de: Andrei Tilimpea
02 08. 2022

Internetul este plin cu imagini care mai de care amuzante, cu diverse animăluțe sau oameni în diferite ipostaze.

Dar azi vom dicuta despre o serie de gif-uri, preferatele tinerilor, care te învață în câteva secunde mai multe lucruri decât o poate face o carte.

Orice curiozitate umană se poate satisface mai bine și mai rapid cu ajutorul imaginilor, fie că e vorba de poze, fie că e vorba de clipuri video. Azi îți prezint m o serie de 20 de gif-uri extrem de utile care îi pot ajuta în special pe copii să înțeleagă anumite lucruri. Să trecem la treabă!

20. Căderea unui arc slinky

Este jucăria care ne-a fascinat toată copilăria, dar tu știai cum cade la pământ, dacă îl scapi? Ei bine, acest gif te va uimi. Dacă dai drumul unui arc slinky de la înălțime, se va strânge în întregime înainte de a cădea pe pământ. Tare, nu?

19. Cum funcționează o yală

Probabil te-ai întrebat și tu, încă din copilărie, de ce cheile au șanțuri diferite și cum funcționează pe interior. Ei bine, acum ai ocazia să vezi mecanismul unei yale. Fiecare șanț de pe cheie are propriul său dinte care se sprijină pe el, ducând apoi la deschiderea ușoară a încuietoarei.

18. Cum se agață fasolea

Probabil ai mers la țară și ai văzut cum arată fasolea în grădina bunicilor. Și tot acolo te-a fascinat faptul că planta are vrejuri, ca vița de vie. În acest gif scurt vei putea vedea cum caută un vrej de fasole aracul de care trebuie să se agațe pentru a crește cât mai înaltă. Tare, nu?

17. Terra versus NML Cygni

Te-ai întrebat vreodată care este cea mai mare stea pe care am descoperit-o? Este vorba de NML Cygni, un supergiant roșu din constelația Cygnus. Este și una dintre cele mai luminoase și masive hipergigante reci, precum și una dintre cele mai luminoase stele din Calea Lactee. Și în gif poți vedea cum arată Terra în comparație cu NML Cygni. Cât de mic te simți acum?

16. Ou sub apă

Nu știm câți oameni și-au pus această întrebare, dar unul clar a făcut-o! În imagine puteți vedea ce se întâmplă cu un ou de găină spart sub apă. După cum puteți observa, gălbenușul este protejat în continuare de albușul care nu se împrăștie deloc. Foarte interesant, nu?

15. Apă fiartă versus temperaturi extreme

O altă curiozitate care devenise virală pe internet era cea a apei clocotite versus temperatura extremă de afară. De data aceasta, însă, vorbim despre o oală cu apă fiartă care este aruncată de la o înălțime mai mare, într-o temperatură de -41 de grade Celsius. După cum puteți vedea, rezultatul este asemănător cu o ploaie de făină. Putem spune chiar că a nins cu… apă clocotită!

14. Cum decolează gărgărița

Sunt insecte extrem de drăguțe care ne-au fascinat încă de mici copii. Probabil le-ai văzut mereu cum aterizează și își retrag aripile, dar ai văzut cum decolează? Acest gif extrem de interesant elucidează misterul. Poți observa cum gărgărița își deschide primul set de aripi roșii cu buline negre, de sub care le scoate pe cele cu care zboară, de fapt. După ce și le-a îndreptat bine de tot, insecta decolează spre noua ei destinație.

13. Cum se aplică un camuflaj

Probabil ai văzut în zeci de filme căști pentru soldați cu camuflaj pe ele. Ei bine, acum vei vedea și modul inedit în care acesta este aplicat. Într-un bazin plin cu apă, se toarnă vopseaua pe bază de ulei în 2-3 nuanțe diferite. Fiecare cască este apoi scufundată cu exteriorul și, prin răsucirea ei în apă, camuflajul este lipit de exterior. Pare simplu, nu?

12. Cum beau câinii apă

Cum am mai discutat într-un material VISTA mai amplu, câinii beau apă diferit de cum credeam. Aceștia își fac vârful limbii polonic pe dos, nu pe față, așa cum pare la prima vedere. Putem spune că acest gif este cel mai simplu mod prin care îți poți lămuri copiii despre cum beau câinii apă.

11. Cum aleargă ghepardul

Este cel mai rapid animal terestru și poate să atingă viteze de până la 120 km/h. Pentru a își menține echilibrul și a schimba direcția rapid în timp ce își urmărește prada, ghepardul se va folosi de coada lui în timp ce aleargă. Pe scurt, aceasta este ca o cârmă ce e folosită pentru a conduce și stabiliza animalul. Știai asta?

10. Cât de mult sare șarpele zburător

Este o specie din genul Chrysopelea, denumită și „Gold-ringed Cat Snake”. Se găsește în sud-estul Asiei și a primit numele de „șarpele zburător”. Motivul îți va da fiori! Reptila poate să se deplaseze de la un copac la altul, întinzând-și corpul într-o bandă aplatizată și folosindu-se de coaste. Dar asta nu e tot! Poate călători și la 100 de metri prin aer, deci grijă mare dacă ajungi prin zona unde locuiește…

9. O zi din vara arctică

La Polul Nord, vremea se desfășoară după două evenimente: noaptea polară și ziua polară. Acestea durează câte 6 luni fiecare, motiv pentru are soarele apune aici rar. Dacă te-ai întrebat cum se mută pe cer, acest gif te va lămuri pe loc! Acestea sunt mișcările pe care le va executa timp de 6 luni, până când vine noaptea polară și se lasă întunericul.

8. Demonstrație pe teorema lui Pitagora

Este una dintre cele mai cunoscute teoreme din geometria euclidiană și, dacă aveai cumva dubii legate ea, aceste imagini te vor lămuri. În acest gif vei vedea cum suma catetelor la pătrat este egală cu ipotenuza la pătrat. Tare, nu?

7. Mutarea statuilor de pe Insula Paștelui din Chile

Moai sunt niște figuri umane monolitice sculptate din piatră, realizate între anii 1250 și 1500. Acestea se află pe insula polineziană a Paștelui, Chile. Au fost realizate la Rano Raraku, cariera principală Moai, și mutate în locul unde se află acum. Fiecare statuie are 14 tone și se crede că au „mers” până acolo cu ajutorul unor frângii și a oamenilor care au tras de ele în direcții diferite, reușind să le deplaseze prin balans.

6. Cum se dezvoltă un chip uman

Probabil și tu te-ai întrebat cum se formează viața în pântecul unei femei. De data aceasta, accentul se pune pe chipul uman și modul în care devine definit. De la o celulă cu câteva adâncituri deplasate haotic, în câteva săptămâni apare o față plăcută vederii!

5. Cum se fac lanțurile

Ei bine, nu știm câți dintre voi și-au pus această întrebare la viața lor, dar răspunsul a venit. Lanțurile sunt realizate de o mașinărie bine pusă la punct care folosește bucăți egale de metal pentru a „croșeta” za după za. Acestea sunt prinse una în interiorul celeilalte cu ajutorul a două brațe care le îndoaie la capete, și un al treilea care întoarce mereu pe vertical fiecare za nou creată pentru ca lanțul să devină și mai lung.

4. Cum acționează veninul de șarpe

Probabil și tu ști de ce veninul de șarpe este fatal, dar ai văzut vreodată cum coagulează? Acest gif îți arată cum doar o singură picătură are puterea de a coagula 100 de ml de sânge, indiferent că este în pahar sau în corpul uman. Cheagurile sunt rezultatul final, fiind extrem de periculoase pentru membre sau organele importante ale corpului uman.

3. Cum scoți filtrul de polarizare al monitorului

Noi nu vă recomandăm să încercați asta acasă, mai ales dacă nu aveți sculele necesare, dar acest gif vă învață cum să scoateți filtrul de polarizare al monitorului. Evident, acest lucrul este valabil doar pentru cei care sunt deranjați de el.

2. Trucuri cu hexafluorura de sulf

Este un compus anorganic, incolor, inodor, un gaz de seră extrem de puternic, neinflamabil și un izolator electric excelent. Hexafluorura de sulf este greu solubilă în apă, dar mai densă decât aerul, motiv pentru care vedeți în imagini cum este turnată într-o barcă din aluminiu care plutește pe… hexafluorură de sulf!

1. Caracatițe care se pot camufla

Dacă nu știai asta până acum, acest gif te va învăța ceva nou azi. Există specii de caracatițe ce au abilitatea ciudată de a se camufla. Transformările lor sunt uimitoare și uneori ciudate, dar astfel pot fugi de pericol. Dacă totuși simt că au fost descoperite, revin la aspectul lor inițial și fug, aruncând în urma lor dâre de cerneală pentru a nu fi urmărite.