Ziua Muncii, direct pe Google: surpriza văzută de milioane de români pe 1 mai

de: Răzvan Băltărețu
01 05. 2021

Încă puțin și ajungem la Paște. Dar, până atunci, Google a pregătit pentru Ziua Muncii o surpriză. E 1 mai, așa că era de așteptat ca așa ceva să se întâmple.

Ziua Muncii are o istorie bogată, nu mereu frumoasă și plină de speranță, și a pornit din 1886. În Statele Unite ale Americii, în secolul 19, muncitorii au cerut reducerea timpului de lucru. După un secol și jumătate, 1 mai e sărbătorită drept Ziua Internațională a Muncii. Google a pregătit pentru acest moment un doodle pe prima pagină din motorul de căutare.

O particularitate interesantă, dar de altfel evidentă a zilei, e că Google a pus în acest doodle de Ziua Muncii măști de protecție. Suntem, în continuare, în pandemie. După cum vezi în grafica de mai sus, meseriile prezentate de Google sunt: poștaș, muncitori pe șantier, pompier, angajat în retail, agricultor / pomicultor și medic.

Ziua Muncii și de unde a pornit o zi internațională

Ziua Muncii e fundamentată pe respectarea muncitorilor. În acest sens, reducerea normei orare zilnice de lucru e un element definitoriu. A început cu un protest masiv în New York – 100.000 de mii de muncitori au ieșit în stradă pentru drepturile lor.

Scopul era reducerea zilei de muncă la opt ore.

În România comunistă, Ziua Muncii a fost încărcată cu un entuziasm artificial susținut în articole de presă și manifestații. Astfel, în anii ’45, ’50, ’60, ’70, ’80 erau prezentate bilanţuri şi eroisme în muncă. După căderea comunismului în România, a căpătat alte forme de manifestare.

Cu timpul, Ziua Muncii a devenit sărbătoare în majoritatea ţărilor lumii. Totodată, e zi liberă. Există şi excepţii. Australia, Elveţia şi Statele Unite, unde 1 mai nu este o sărbătoare oficială. În majoritatea ţărilor vest europene, ziua de 1 mai este zi liberă. În România, această zi a fost sărbătorită pentru prima dată de mişcarea socialistă, în 1890.

La nivel internațional, această zi a fost recunoscută oficial în 1889 de Primul Congres Socialist Internaţional de la Paris pentru a comemora lupta dintre uniune şi forţele din statul Illinois. Federaţia Sindicală şi SUA s-au dezis de data de 1 mai din mai multe motive.

Pe de o parte, pentru că făcea trimitere la evenimentele violente dintre sindicate şi autorităţi, dar și pentru că a venit pe fondul adopției comunismului în lume. Astfel, SUA au ajuns să celebreze ziua la începutul lunii septembrie.

Printre ţările care sărbătoresc Ziua Muncii pe 1 mai se numără şi Germania, Belgia, Croaţia, Turcia, Grecia, Italia, Spania, Israel, Canada, India, Suedia, Filipine, Mexic, Peru, Hong Kong și altele.

Alte exemple de doodles pe Google de 1 mai

Google a pus câte un doodle pe prima pagină de Ziua Muncii încă din 2010. A avut atât unele statice, cum e cazul acum, cât și unele dinamice. De la an la an, a înglobat câteva elemente tradițional recunoscute ca fiind ale muncii: inginerie, mănuși pentru muncă grea, tehnologie sau uzină.

Poți vedea întreaga colecție dedicată acestei zilei de 1 mai pe pagina dedicată aici.