Vine sau nu criza economică în 2022: ce spun economiștii

de: Mădălina Bahrim
09 11. 2021

După aproape doi ani petrecuți în pandemie, cu majoritatea afacerilor blocate total sau parțial pe perioade diferite de timp, nu putem să nu ne întrebăm dacă anul 2022 ne va aduce o criză economică.

Nu puțini sunt oamenii care-și exprimă îngrijorarea cu privire la acest scenariu. Ne gândim că, după ce bugetul țării a fost supus unei presiuni atât de mari, iar mediul de afaceri nu s-a mai putut desfășura în condiții normale, o criză economică e iminentă.

Totuși, se pare că persoanele care aderă la acest scenariu se înșală.

Ce ne va aduce 2022

Anul viitor, care e la doar o aruncătură de băț distanță, nu ne va aduce criza economică pe care o anticipează mulți.

Conform economistului-șef al Băncii Centrale Europene, 2022 arată bine, vor fi și probleme, bineînțeles, dar nu atât de grave încât să ne arunce într-o prăpastie economică.

În primul rând, vin vești bune dinspre lanțurile de aprovizionare. Știm că în pandemie acestea au avut foarte mult de suferit. Industrii întregi se plâng de faptul că nu primesc la timp componentele necesare. O situație critică o regăsim, de exemplu, în industria auto, care se confruntă cu o acută criză de cipuri. Situația a determinat mulți dintre marii producători auto globali să-și reducă producția sau să lanseze pe poarta fabricilor mașini cărora le lipsesc anumite componente, urmând să fie montate după ce vor primi suficiente cipuri.

Totodată, spun experții se vor tempera și prețurile la energie.

„Credem că anul viitor se vor atenua perturbările din lanţurile de aprovizionare iar preţurile energiei vor scădea sau se vor stabiliza. Această perioadă actuală de inflaţie este extrem de neobişnuită, nu este un semn al unei situaţii cronice”, a dat asigurări oficialul BCE într-un interviu acordat publicaţiei spaniole El Pais.

Îți amintesc faptul că rata anuală a inflaţiei în zona euro a ajuns la 4,1%, de la 3,4% în septembrie.

„Întotdeauna ne-am aşteptat la creşterea inflaţiei în 2021 dar acest ritm este mai rapid decât estimam şi vedem niveluri care nu au mai fost înregistrate de mult timp. Cifra de 4,1% ar trebui să genereze discuţii”, a declarat pentru Reuters un oficial UE care participă la reuniune.

De asemenea, vin vești bune în privința inflației din 2022. Se pare că nu vom avea parte de prețuri explozive, iar aceasta se va tempera în noul an care ne bate la ușă.

„Chiar dacă actuala creştere a inflaţiei va dura mai mult decât se preconiza, ne aşteptăm ca ea să încetinească pe parcursul anului următor”, a declarat Lagarde în conferinţa de presă de după reuniunea Consiliului guvernatorilor BCE.