Viața din Marea Britanie, mai scumpă, peste noapte: multe firme europene nu mai vor să livreze în UK

de: Alexandru Puiu
07 01. 2021

Va mai trece mult timp până când toate consecințele Brexit vor ieși la iveală. Cea mai recentă dintre ele face însă foarte dificilă viața britanicilor și, implicit, a românilor din Regatul Unit.

În ziua de azi, internetul a facilitat comerțul rapid între țări, atât la nivel industrial, cât și cu amănuntul. Faci un click și, în câteva zile, îți ajunge la ușă o boxă din SUA sau un laptop din Germania. Din păcate, britanicii nu vor mai avea parte de același nivel de confort. Cei mai surprinși, probabil, vor fi cei care au votat pro-Brexit și au sperat că nivelul de trai li se va îmbunătăți.

Firme de livrări cu amănuntul online din UE au declarat că nu vor mai livra în Marea Britanie din cauza modificărilor fiscale care au intrat în vigoare la 1 ianuarie. Din 2021 UK nu mai face parte din piața unică europeană. Cu cât restricțiile sau detaliile birocratice vor deveni mai evidente, cu atât se va mări și lista companiilor care nu mai vor să lucreze cu clienți din Regatul Unit.

“Suntem forțați de regulile britanice să nu mai avem de-a face cu clienții britanici”, se menționează pe site-ul popularei firme de piese pentru biciclete Dutch Bike Bits. Ca un detaliu interesant, firma livrează în orice altă țară din lumea asta, în afară de Marea Britanie.

Beer on Web, o firmă din Belgia a făcut un anunț similar, ”din cauza noilor măsuri Brexit”. În principal, companiile sunt deranjate de faptul că acum se confruntă cu costuri mai mari și birocrație sporită pentru a se conforma noilor reguli cerute de autoritățile fiscale din Marea Britanie. Momentan, nu este clar câți au făcut pasul drastic de a refuza toate comenzile din această țară, dar trendul este îngrijorător.

Cea mai mare problemă vizează noul mecanism de taxare al TVA impus în UK. Acesta forțează comercianții cu amănuntul din străinătate care trimit mărfuri în Regatul Unit să se înregistreze pentru TVA în Marea Britanie și să-l contabilizeze la HMRC, dacă valoarea vânzării este mai mică de 150 EUR (135 GBP). În contextul în care majoritatea achizițiilor online este sub această sumă, cei mai mulți preferă să nu mai lucreze cu Marea Britanie decât să-și deschidă un sediu în regiune.

“Noul model TVA asigură că bunurile din țările UE și din afara UE sunt tratate în același mod și că firmele britanice nu sunt dezavantajate de concurența din importurile fără TVA.” a declarat un purtător de cuvânt al guvernului britanic.

Iar ca bonus, livrările către și dinspre Marea Britanie au devenit de asemenea mai scumpe. Oficialii TNT au anunțat că impun acum o suprataxă de 4,31 lire sterline pentru toate transporturile dintre Marea Britanie și UE. TNT e deținut de Federal Express, care și-a actualizat taxele. Rivalii TNT – DHL și UPS au luat, de asemenea, măsuri similare.