Vestea proastă a dimineții pentru toți cei cu mașini pe benzină și motorină. Ce se întâmplă cu prețurile la pompă pentru români

de: Mădălina Bahrim
23 08. 2021

Din nefericire, vin vești proaste pentru șoferii români care dețin mașini pe benzină sau motorină. Analiștii economici preconizează o explozie a prețurilor la carburant, în toată Europa.

Inflația este pe val în Europa. Prețurile alimentelor continuă să crească, iar combustibilul este și el din ce în ce mai scump.

A devenit aproape un lux să faci plinul la mașină, iar situația nu se va îmbunătăți prea curând, atrag atenția experții.

Vine un val de scumpiri la pompă

Analiștii avertizează șoferii care au mașini pe benzină sau motorină să se pregătească de un val de scumpiri la pompă.

Nu vom fi doar noi afectați, spun experții, scumpirile se vor resimți în toată Europa.

Potrivit celor mai recente prognoze din piață, dcă Rusia va interzice exportul de carburanți, prețul unui plin de rezervor ar putea crește extrem de mult în perioada următoare.

Practic, acest lucru ar echivala cu o criză de carburanți în Europa.

Cel mai accesibil furnizor de combustibil al Europei se pregătește să interzică exporturile de carburanți, din cauză că prețul benzinei a început să crească rapid pe fondul cererii mai mari din ultimele luni. Astfel, am putea fi nevoiți să importăm din alte țări, cu prețuri mult mai mari.

Pe piața europeană, prețurile de export ale carburanților sunt chiar și de două ori mai mari decât cele din Rusia.

Tot continentul ar putea fi afectat, mai atrag atenția analiștii economici.

Din nefericire, scumpirile la carburant atrag după ele și majorări la prețurile alimentelor. Prin urmare, e deosebit de important pentru bugetele familiilor, ca benzina și motorina să aibă prețurile ținute sub control, mai ales în această perioadă de criză, în care multe persoane și-au pierdut locurile de munca sau au fost nevoite să își suspende activitatea afacerilor.

Totuși, există și vești care ne mai alimentează optimismul. Prețurile pe piața internațională de petrol sunt în scădere. Un nivel atât de redus al prețurilor petrolului nu a mai fost atins din luna mai, spun specialiștii care se ocupa de statistica prețurilor la nivel internațional.

Prețul este infleunțat, în primul rând, de cererea de pe piață, iar mai apoi, de opiniile investitorilor. La începutul anului 2021, am asistat la o creștere de preț, pe fondul redeschiderii economiilor globale. Oamenii au început, dupa mai bine de un an de zile, să călătorească, să se deplaseze mai mult. Prin urmare, cererea a fost mai mare, trăgând în sus și prețurile petrolului.

Acum, există riscul de a scădea din nou cererea. Multe state ale lumii se confruntă cu tot mai multe infecții provocate de noul coronavirus, iar acest lucru ar putea să ne aducă din nou restricții de circulație și închiderea anumitor afaceri. Aceste situații ar scădea din nou cererea.