Veste fabuloasă pentru românii cu mașini pe benzină și motorină: ce se întâmplă din cauza petrolului

de: Ozana Mazilu
15 11. 2021

În sfârșit, o veste bună pentru românii cu mașini pe benzină și motorină. Prețul petrolului a scăzut vineri.

Petrolul a înregistrat al treilea declin săptămânal, din cauza îngrijorărilor că Rezerva Federală (Fed) a Statelor Unite va accelera planurile de a mări dobânzile pentru a tempera inflaţia, conform Bursa.ro.

Preţul petrolului Brent a scăzut cu 0,8%, la 82,17 dolari pe baril, iar petrolul WTI, de referinţă pe piaţa americană, cu 1%, la 80,79 dolari pe baril.

Prețul petrolului a scăzut

Astfel, ambii indici au consemnat al treilea declin săptămânal consecutiv, fiind afectaţi de aprecierea dolarului şi de speculaţiile că administraţia Biden ar putea elibera petrol din rezervele strategice ale Statelor Unite, pentru a tempera creşterea preţurilor.

Preţul petrolului Brent a consemnat un declin săptămânal de 0,7%, iar cel al petrolului WTI o scădere de 0,6%.

„Această săptămână a reamintit pieţelor petrolului că preţurile nu sunt afectate numai de traiectoria ofertă-cerere, ci şi de estimările referitoare la politica monetară şi de formele de intervenţie guvernamentale”, a spus Louise Dicksonm analist senior pentru pieţele petrolului la firma Rystad Energy, citat de aceeași sursă.

Aceasta a explicat că dobânzile mai mari vor oferi în continua sprijin dolarului şi vor presa preţurile petrolului.

Secretarul pentru Energie al SUA, Jennifer Granholm, a declarat în această săptămână că preşedintele Joe Biden ar putea acţiona chiar în această săptămână pentru a răspunde creşterii preţurilor benzinei.

Pe de altă parte, importurile de petrol ale Chinei au scăzut în octombrie la cel mai scăzut nivel din ultimii trei ani, deoarece rafinăriile de stat au reținut achizițiile din cauza prețurilor mai mari, în timp ce rafinăriile independente au fost restrânse de cote limitate pentru introducerea țițeiului.

Cu toate acestea, câteva mari companii petroliere intenționează să crească producția sau cheltuielile de șist anul viitor, ceea ce ar putea submina eforturile OPEC+ de a controla livrările și de a susține prețurile.