Utilizarea dronelor, până la un an de închisoare, în Europa: legea ”mai strictă ca în China”

de: Alexandru Puiu
08 02. 2021

În ultimii ani, domeniile mai multor oligarhi au fost imortalizate în detaliu cu ajutorul dronelor, inclusiv în România. Între timp, această practică a devenit ilegală, cel puțin într-o țară europeană.

Democrația în Ungaria tinde din ce în ce mai mult să atârne de un fir de ață. Legile introduse de guvernul liderului extremist Viktor Orban fac o treabă din ce în ce mai bună în a limita libertatea de exprimare, libertatea jurnalismului și cam orice alte valori democratice ai în minte. Sub pretextul protecției vieții private, cel mai recent efort în aceeași direcție a fost făcut Orban în urmă cu ceva timp.

Una peste alta, dacă filmezi câteva secvențe video cu vila unui oligarh sau apropiat al premierului maghiar, iar acestea ajung online, sunt șanse semnificative să faci cel puțin un an de închisoare.

În octombrie anul trecut, Gabi Horn a primit de la autorități un telefon legat de un articol despre un oligarh, publicat pe site-ul Atlatszo. Naivă, jurnalista a crezut inițial că se deschide o anchetă pentru corupție. Dar s-a dovedit că era anchetată pentru achiziție ilegală de drone, a explicat ziarista, pentru AFP. În cele din urmă, dosarul cu pricina a fost clasat.

Cu toate acestea, la începutul lui ianuarie o nouă legislație a intrat în vigoare pentru a „proteja viața privată și pentru a defini norme de securitate”, în conformitate cu o directivă europeană, după cum susține puterea. De acum difuzarea de imagini ale unor reședințe efectuate de drone și fără autorizația proprietarului poate atrage o pedeapsă de un an de închisoare.

Această lege „complică sarcina celor care anchetau corupția și deturnarea banilor publici și a fondurilor europene”, spune Gabi Horn. „Vizează evident reporterii curioși”. „Vom continua, dar cu perspectiva deloc îmbucurătoare de posibile anchete penale”, continuă ziarista, care speră că judecătorii nu vor trimite jurnaliștii în spatele gratiilor pentru un astfel de motiv.

Având în vedere nivelul de corupție și mafie din România, probabilitatea ca astfel de măsuri să fie introduse și pe teritoriul țării noastre sunt destul de mari. Pentru context, Ungaria se situa anul trecut pe primul lor în ceea ce privește corupția în clasamentul ONG-ul Transparency International, alături de România și Bulgaria.