Un tweet te poate duce la închisoare. De ce trebuie să ai grijă ce postezi

de: Iozan Carmen
16 09. 2021

Un jurnalist egiptean va trebuie să răspundă în fața legii din cauza unui tweet. Postarea ar putea să îl coste doi ani de închisoare și o amendă consistentă.

Hossam Bahgat este un jurnalist egiptean de investigații. El este foarte cunoscut ca fiind un înfocat activist pentru drepturile omului.  Hossam este fondatorul inițiativei egiptene pentru drepturile personale. A fost jurnalist pentru Mada Masr din 2002 până în 2013. Bahga trebuie să se prezinte în fața instanței, la începutul lunii noiembrie. Cauza pentru care a fost citat este o postare făcută pe Twitter.

De ce este jurnalistul acuzat?

Acesta este foarte cunoscut pentru anchetele sale jurnalistice privind abuzurile asupra sistemului electoral din țara sa. El a postat, în decembrie 2020, un tweet în care îl critica pe fostul director al Autorității Electorale Națională. Acesta îl acuza pe Lashin Ibrahim pentru presupuse acte de corupție în timpul alegerilor parlamentare din 2020 din țară.

În urma postării, jurnalistul a fost chemat de procurori și acuzat că a insultat Autoritatea Electorală. Plângerea a fost formulată de actualul președinte al instituției ce se ocupă cu procesele electorale din Egipt.

Pentru fapta lui, Bahgat ar putea face închisoare. El ar putea primii doi ani cu executare. La aceasta se mai adaugă și o amendă de 500 de mii de lire egiptene, echivalentul a 32.000 de dolari.

Bahgat și-a început cariera de jurnalist, după care a lucrat pentru Organizația Egipteană pentru Drepturile Omului. De aici a fost demis în 2001 în urma ”Incidentului Queen Boat”. Pe atunci, el critica guvernul pentru represiune asupra comunităților homosexuale egiptene.

După asta a fondat inițiativa egipteană pentru drepturile personale, o organizație pentru drepturile omului. A fost prima organizație din Egipt care a recunoscut drepturile LGBT, ca drepturi ale omului.

În 2011, la fel, Bahgat a fost acuzat, alături de mai mulți directori ai organizațiilor locale pentru drepturile omului, că au primit ilegal finanțări străine. Cinci ani mai târziu, un tribunal din Cairo a decis înghețarea activelor lui Bahgat și i-a interzis să călătorească. Așadar, nu este prima oară când jurnalistul se confruntă cu acuzații.