Un implant cerebral la șoareci i-a făcut să devină prieteni între ei. Ce înseamnă această descoperire și cum a decurs experimentul

de: Ozana Mazilu
11 05. 2021

O echipă de oameni de știință a descoperit că, activând implanturile neuronale pe care le-au încorporat în craniul șoarecilor, rozătoarele ar începe imediat să socializeze unii pe alții și să devină prieteni. Când cercetătorii au oprit implanturile, socializarea dintre șoareci s-a oprit.

Descoperirea marchează o dezvoltare importantă în cercetarea implantului neuronal optogenetic. Implantul total wireless a permis cercetătorilor să declanșeze anumite regiuni ale creierului de la depărtare, în timp ce observau șoarecii care se comportă social fără interferențe umane, potrivit unui studiu publicat recent în revista Nature Neuroscience.

Va funcționa și pe oameni acest experiment pe șoareci?

„Nu am crezut, de fapt, că acest lucru va funcționa”, a spus coautorul studiului și neurobiologul Universității de Nord-Vest Yevgenia Kozorovitskiy într-un comunicat de presă. „Din cunoștințele noastre, aceasta este prima evaluare directă a unei ipoteze majore de lungă durată despre sincronia neuronală în comportamentul social”.

În timp ce prietenia rozătoarelor este fascinantă și demnă de discuție în paginile revistei Nature, implantul în sine are probabil implicații mai largi.

În acest caz, inginerii de la Universitatea Northwestern au reușit să construiască un implant neuronal optogenetic fără fir, permițându-le să declanșeze activitatea creierului unui șoarece de departe, fără ca acel șoarece să fie legat de orice echipament.

Acest lucru este important, deoarece permite șoarecilor să se plimbe liber în timp ce cercetătorii le monitorizează și influențează neuronii. Astfel, oferă o aproximare mult mai apropiată a comportamentului lor social normal în sălbăticie.

„Pe măsură ce se mișcă, neuronii funcționează în diferite moduri”, a declarat coautorul studiului, John Rogers, cercetătorul care a dezvoltat tehnologia wireless, în comunicat. „Așa cum era de așteptat, aceste efecte au schimbat modelele de mișcare ale animalului. Prin urmare, trebuie să ne întrebăm: ce comportament studiem, de fapt? Studiem comportamente naturale sau comportamente asociate cu o constrângere fizică?”.

Cercetătorii spun că au acum tehnologia pentru a investiga cum se formează și se rup legăturile între indivizii din aceste grupuri și pentru a examina modul în care ierarhiile sociale apar din aceste interacțiuni.